Haine şi corp în folclorul românesc

Dincolo de pasiunea intermitentă pentru ia românească, a cărei frumuseţe a fost descoperită, uitată şi din nou descoperită, puţini cunoaştem, de fapt, povestea pe care o spune costumul popular românesc. Aşa că vă invităm pe 19 aprilie, de la şapte seara, la un eveniment despre simboluri, obiceiuri şi ritualuri vechi, cu etnologul Laura Jiga Iliescu.

Vom descoperi că, în lumea satului, toate îşi au rostul lor şi chiar lucrurile pe care le purtăm în fiecare zi ascund informaţii consistente despre credinţele, fricile, metodele noastre de a face faţă diverselor momente ale vieţii.

„Nu ne îmbrăcăm doar din pudoare, ori ca să nu ne fie frig, nici să nu ne ardă soarele, să nu ne zgâriem ori murdărim pielea, sau ca să ne ascundem înapoia lor. Hainele noastre poartă multe mesaje.

Nu vă invit la o discuţie despre modă, deşi un pic ne vom referi şi la ea. Ci, din nou, vă chem să ascultaţi poveşti, despre veşminte de data aceasta: costumul de mire al împăratului, culori, texturi şi urzeală, cămaşa pusă la răscruci ca să o îmbrace ciuma, haina neîncepută şi cea veche, despre cum îşi descântau fetele de dragoste în dimineaţa Paştilor, despre corpul însemnat cu soarele în piept, luna pe spate şi luceferii pe umeri. Poveşti care nu sunt închise în trecut, ci care pot avea nebănuite semnificaţii pentru cei de astăzi.” – Laura Jiga Iliescu, etnolog

imagine: fotografie de Adolph Chevallier