George Enescu, muzicianul desăvârşit – Eveniment cu istoricul Georgeta Filitti
 

Vă invităm la o nouă conferinţă susţinută de doamna Georgeta Filitti, charismatic şi erudit istoric, specialist în istoria modernă şi contemporană a României. Doamna Filitti ne propune o serie nouă de portrete care să ne inspire, ale unor personalităţi marcante, modele umane şi profesionale, aristocraţi, profesionişti de elită din diverse domenii – politicieni, medici, cercetători, inventatori, umanişti, profesori sau artişti celebri – care au inspirat oamenii din jurul lor şi au lăsat în urmă lucruri memorabile, de care ne bucurăm şi noi astăzi.  A doua personalitate pe care o aducem în faţa publicul este compozitorul George Enescu.

Între marii români cu care ne mândrim, George Enescu ocupă un loc de excepţie. Compozitor şi interpret, el s-a manifestat cu prodigalitate încă din copilărie, pe scene din străinătate şi apoi în ţară. Cronicile elogioase, audiţiile la BBC, MET sau Opera Garnier, virtuţile de pedagog (cel mai strălucit elev al său fiind Yehudi Menuhin) au configurat o personalitate polivalentă, expresivă, unică în analele muzicii europene.

Enescu s-a remarcat printr-o activitate muzicala extrem de variata, fiind compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor. După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris, între anii 1895 şi 1899. In 1898, la 17 ani, debuteaza în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română.

În acelaşi an, începe să ofere lecţii de vioară la Bucureşti şi să dea recitaluri de vioară. Admirat de Regina Elisabeta a României (celebra iubitoare a artei, Carmen Sylva), era deseori invitat să interpreteze piese pentru vioară în Castelul Peleş din Sinaia.

În anii 1921-1931 lucra la opera Oedip, monumentală creaţie dramatică şi muzicală, care abia în ultimele decenii a început să se impună pe scenele teatrelor de operă din lume. O dedică Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care se va căsători in 4 decembrie 1937. Opera Oedip a fost terminată la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii. Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 şi s-a bucurat de un succes imediat.


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!