Frida Kahlo dincolo de mit
 

De ce aş avea nevoie de picioare, dacă am aripi să zbor?

Picturile şi personalitatea Fridei Kahlo (1907-1954) fascinează privitorul contemporan, o cultură de consum pare că a pus stăpânire pe imaginea şi opera artistei din Mexic. Dar dincolo de interese comerciale şi de posterele vândute în grabă, creaţiile Fridei Kahlo abordează teme şi reprezentări noi în artă: handicapul, pierderea sarcinii, maternitatea, feminicidul, bisexualitatea asumată, legătura mistică cu natura. Fascinaţia exercitată asupra publicului contemporan este generată şi de subiectele profund umane şi teribil de actuale pe care le-a abordat în tablourile ei.

Trupul schilodit de suferinţă se transformă într-un model de rezistenţă, de inspiraţie şi de supravieţuire, iar pictura care poartă în ea mesajul durerii, devine un mod de evadare şi, în final, de eliberare. Arta a ajutat-o pe Kahlo să se reinventeze, tablourile ei sunt indisociabile de dramele, bucuriile şi căutările personale.  Hainele ei, pline de motive colorate şi de broderii locale, sunt inspirate de tradiţiile unei societăţi matriarhale din istmul Tehuantepec şi fac referire la o civilizaţie anterioară cuceririi spaniole. Hainele devin astfel o revendicare politică şi culturală, atunci când se îmbrăca precum femeile tehuana, Kahlo se reinventa, propunea o feminitate puternică, apropiată de cultura autohtonă, de natură, anunţând astfel ideea de performance in arta secolului XX.

Vă propun să descoperim împreună viaţa şi sursele de inspiraţie ale Fridei Kahlo, dar şi legăturile ei cu avangarda mexicană şi europeană a epocii. Călăuze ne vor fi nenumăratele autoportrete, dar şi fotografiile tandre şi senzuale realizate de Nickolas Muray.

Evenimentul are loc online, live, pe zoom.us. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa evenimentul pe Zoom.us. 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!