Florentina Vinica Barbu
 

Florentina Vinica Barbu şi-a început călătoria pe Calea Florilor (Kado) acum 30 de ani, în timpul liceului, ca o practică Zen. În 2019 a participat la un workshop internaţional de Ikebana unde Eikou Sumura Sensei, maestră a şcolii Sogetsu, i-a spus simplu: ”Te rog, continuă”, astfel că din acel moment a început studiile oficiale în cadrul şcolii, pentru certificare.

În prezent, Florentina Vinica Barbu este profesor certificat în Japonia în cadrul şcolii Sogetsu (nume în Ikebana: 愛花 Aika, în trad.: ”Floarea Iubirii”), elevă a maestrei de grad Riji (cel mai înalt grad) Rumiko Matsumura Sensei.

A studiat şi studiază în continuare, de asemenea, cu alţi profesori de Ikebana precum Nadia El Borai Yamamura (maestră în cel mai înalt grad a şcolii Ohara), Eikou Sumura Sensei, maestră de grad Riji (Sogetsu), Ekaterina Seehaus – profesor de gradul I Somu (Sogetsu), fiind înscrisă încă de la înfiinţare în scoala acesteia de Ikebana, Ikebana Club.

Participă de asemenea, începând cu 1 iulie 2022, la programul de meditaţie prin Ikebana, 千日挿花行(Sennichi Souka Gyo), cunoscut ca 1000 Ikebana Challenge. Acest program, care în prezent este parcurs de doar 8 persoane din întreaga lume, îi are ca îndrumători pe Shoso Shimbo şi Shoan Lo (doi profesori de Ikebana Sogetsu) şi necesită crearea unei Ikebana în fiecare zi, timp de 1000 de zile. Pentru fiecare Ikebana, Florentina scrie de asemenea un haiku, menit să încremenească în timp emoţia trecătoare a acelei zile.

Este un program unic în lume, fiind inspirat de Sennichi Kaiho Gyo, cea mai dificilă practică Zen din Japonia, începută în perioada Heian (794 – 1185).

Din pasiune pentru flori, Florentina şi-a continuat parcursul profesional în domeniul horticulturii, în cadrul USAMV Bucureşti, continuând cu masterul Managementul Conservării Biodiversităţii. Lucrarea de disertaţie, axată pe biodiversitatea soiurilor şi speciilor de trandafiri, cu utilizare cosmetică şi alimentară, va fi subiectul unei cercetări ample în cadrul lucrării de doctorat, trandafirii fiind domeniul ei de specialitate şi totodată florile cele mai dragi.

De asemenea, are o îndelungată şi frumoasă experienţă ca dascăl, a lucrat mulţi ani ca educatoare şi mai apoi ca profesor de limbi străine.

Scrie haiku, ca un element acompaniator al creaţiilor Ikebana. Îşi creează de asemenea vase pentru Ikebana, fiind pasionată de ceramică. A început de asemenea să practice Ceremonia Ceaiului, Chadō, în cadrul şcolii Urasenke.

În tot parcursul ei personal, muzica a fost mereu prezentă. Florentina a făcut parte din Corul de Copii al Radiodifuziunii Române, iar din 1995 este soprană în corul Sound, în cadrul căruia a participat la nenumărate spectacole, concursuri şi festivaluri, în ţară şi în străinătate.

Ca solistă, în cadrul Asociaţiei Liga Albanezilor din România, a înregistrat două albume cu muzică tradiţională albaneză, iar în cadrul editurii Art a înregistrat cântece pentru copii, pentru două manuale şi pentru o platformă educaţională.

În prezent este lector la Fundaţia Calea Victoriei unde predă cursul de Ikebana ”Hana Kokoro 花こころ”.

Florile, plantele în general, pot fi simboluri ale iubirii, recunoştinţei, sărbătorii, reînnoirii etc. Ne place să le creştem, să le dăruim, să le primim, sau pur şi simplu să le admirăm. Este cunoscut faptul că prezenţa florilor are o acţiune benefică asupra minţii, sufletului şi chiar trupului nostru.

‘Kokoro こころ‘ este un cuvânt japonez care reflectă ideea de minte, spirit şi suflet ca fiind împreună Unul, dar se referă şi la ideea de esenţă, înţelepciune, chiar sinceritate. Aceste nuanţe sunt pierdute în traducere, de obicei acest cuvânt fiind tradus cu ”inimă”.

Florentina a creat acest concept, Hana kokoro 花こころ ( Inimă de Floare ), ca un spaţiu unde fiecare este invitat să încetinească ritmul, în acord cu natura, unde să-şi simtă sufletul învăluit în pace, bucurie şi iubire, unde să observe, chiar pentru o clipă, culorile, parfumul, nervurile frunzelor, frăgezimea petalelor. Este un parcurs blând, meditativ, în care învăţăm să asociem plante, să privim plantele cu atenţie, dar să ne privim şi pe noi, în relaţia cu ele, cu răbdare, cu compasiune, cu acceptare. Timpul petrecut astfel ne oferă liniştea necesară pentru a reflecta la multitudinea de daruri pe care Natura ni le oferă cu iubire, în generozitatea ei infinită.

În cadrul acestui curs, vor fi studiate temele principale din Ikebana, precum şi diverse stiluri, aşa cum sunt concepute în cadrul şcolii Sogetsu, sau vor fi abordate teme adiacente, precum Chabana (aranjamente speciale pentru Ceremonia Ceaiului) sau aranjamente pentru ocazii festive, precum Kadomatsu. Vor fi abordate elemente de tehnică, precum şi cele de simbolistică tradiţională.

Crearea armoniei într-un aranjament Ikebana duce către recrearea ei în sufletul nostru. Cele mai ascunse comori ale sufletului vor fi astfel revelate. Frumuseţea şi armonia florilor vor transforma şi sufletul nostru totodată, iar echilibrul va fi restabilit, înăuntru şi în afară. Sofu Teshigahara, fondatorul şcolii Sogetsu, spunea: ”Florile devin umane în Ikebana”. Iar noi vom avea un suflet de floare.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!