Eros şi sexualitate în arta secolului al XVI-lea
 

Vă invităm la un nou eveniment online cu Marius Constantinescu, prezentator şi realizator radio-TV. Marius Constantinescu a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, deţine un Master în Publicitate, obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, şi altul în Istoria Artei (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti).

Istoria vizualităţii abundă în pulsiuni sexuale în cel mai fertil veac al Renaşterii. Giulio Romano scrie simfonia erotismului în incredibilul Palazzo Te, din Mantova, ilustrează sfruntat poeziile erotice ale lui Pietro Aretino, dar urmează o cale pe care o deschiseseră deja Rafael cu Loggia lui Psyche, Leonardo cu Leda şi Michelangelo cu desenele dedicate lui Tommaso de`Cavalieri. Italia este din nou epicentrul tendinţelor, de unde iradiază spre toată Europa de Vest emanciparea, libertinajul, rafinamentul sofisticat al reprezentărilor: în Franţa, unde ia conturul imaginilor lui Goujon şi Fouquet.

În Ţările de Jos, unde Jan Gossaert devine cel mai de seamă exponent al mitologiilor care permit exhibarea glorioasă a nudului. Nu neapărat în Spania închisă până la bărbie în gulerele ei rigid catolice, dar şi acolo se mai dezveleşte într-un braţ, într-un decolteu, într-o disimulare all`antica.

Vă propun o privire curioasă şi incitantă asupra celor mai senzuale variaţiuni ale corpului uman în arta secolului al XVI-lea şi o tentativă de înţelegere a metamorfozelor pe care amorul profan le traversează de la un spaţiu cultural la altul.

Evenimentul are loc online, live, pe zoom.us. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa evenimentul pe Zoom.us. 

Imagine sursa – https://borghese.gallery/collection/paintings/leda-and-the-swan.html


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!