Dragoş Farmazon

Pe scurt. Peşti. Fabricat în ’87, primavara, la Piteşti. Vin la pachet cu toate calităţile şi defectele zodiei. Workoholic uneori, alte ori boem, orgolios, ambiţios, hiper-activ, mofturos, ferm, exigent, mă dovedesc repede genul de persoană pe care trebuie să o “serveşti” doar în doze controlate atent.

Cu ce mă ocup? Istoric, critic şi dealer de artă. Manager cultural. Antreprenor. Am coordonat sau am participat la organizarea a peste 130 de evenimente: în jur de 70 de expoziţii, ceva concerte şi seri de teatru, ceva fashion show-uri, ceva cocktail-uri etc. Am promovat artişti, idei, proiecte. Înca fac asta. Am scris o perioadă pentru varii publicaţii.

Acum, concret: Din 2006, coordonez activitatea Fundaţiei ABP/TFC. În prezent dezvolt, în cadrul ei, proiectul Artosphere, o platforma online care reuneşte artişti, galerii, muzee şi centre culturale europene care activeaza în zona artei moderne şi contemporane. Artosphere va fi disponibilă public în cursul anului 2019. De asemenea, sunt co-foundator si Managing Partner al FF. Mid-Century Design, o galerie on-line care promovează şi comercializează piese de artă decorativă şi design produse în Europa anilor 1930-1980, punând accent pe ţările cu mare tradiţie în domeniu (Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Germania, Italia, Belgia, Franţa). Piese livrate de noi se află deja în case şi birouri din 13 ţări răspândite pe 4 continente.

În trecut: Pâna în 2014 am condus Alchemia Gallery & Lounge, pe care o înfiinţasem în 2013. A fost un proiect care îşi propunea sa îmbine spaţiile expoziţionale cu zone de recreere, după modelul celebrei cafenele Cabaret Voltaire din Zurich. Din martie 2011 pâna în august 2013 am fost Director al Art Yourself Gallery. Între decembrie 2008 şi februarie 2011 am fost Director de Marketing, apoi Director de Evenimente şi Programe Culturale al casei de licitaţii Artmark. Din 2004 am colaborat cu mai multe ziare şi reviste din Argeş şi din Bucureşti.

Ceva şcoală. După două programe de Master la care am renunţat (din lipsă de timp şi din revoltă teribilă faţă de sistemul românesc de învăţământ), am decis finalmente să-l urmez pe cel de Istoria şi Circulaţia Ideilor Filosofice, în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti. Lucrez în prezent la disertaţia finală, o lucrare cu tema Imagine, Spaţiu, Text şi Context în arta şi gândirea europeană din prima jumătate a secolului 20. Absolvent al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte.

În viaţa de zi cu zi. Pasionat de film (Tarantino, Woody Allen, Almodovar şi alţii asemenea), de muzică (în principal jazz, soul, blues, ceva rock şi muzică clasică), de cafea şi de ceai. Iubitor de literatură, mai ales de cea a secolului XX, de la Breton şi Miller pâna la Amos Oz şi Bruckner. Amator de tenis (joc prost, dar privesc cu atenţie), de bicicletă şi de călătorii cât mai lungi. Agnostic (cu unele înclinaţii către filosofia buddhistă). Liberal pâna în măduva oaselor (fără vreo afiliere politică). Apărător al drepturilor omului şi avocat pasionat al egalităţii de gen, de şansă şi de orice fel.