Descoperă civilizaţia franceză: istorie, artă şi modă

Francofoni sau nu, toţi am visat să petrecem câteva luni la Paris, să ne transformăm din turişti grăbiţi în fini observatori ai culturii franceze, să cutreierăm muzeele, bibliotecile şi librăriile, să degustăm vinuri şi brânzeturi alese, iar la final, să ne pierdem pe drumurile Provenţei sau pe valea Loarei.

Fascinaţia noastră pentru civilizaţia franceză, hrănită de nenumărate mituri, dar şi de o extrordinară efervescenţă culturală, ne provoacă să cercetăm secretele spiritului francez.

Istoria Franţei, plină de simboluri şi semnificaţii, a marcat destinele continentului european. Curtea de la Versailles a oferit un model cultural pentru Europa secolelor al XVII-lea şi al  XVIII-lea, iar revoluţia franceză şi Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului au transformat profun gândirea politică a epocii. Cultura protestatară, farmecul cafenelelor şi mizeria boemei sunt mituri şi realităţi care încă dau de furcă antropologilor şi istoricilor.

De-a lungul a patru întâlniri, vă invit să descoperiţi câteva momente fondatoare din istoria Franţei, povestea unor monumente mitice, de la Notre Dame la turnul Eiffel, să desluşim tainele Enciclopediei, dar şi pe cele ale altor scrieri celebre. Cursul îşi propune să îi familiarizeze pe participanţi nu doar cu  istoria şi cultura franceză, ci şi cu viaţa cotidiană, gastronomia, moda etc.

1. Repere istorice. Bouvines – 1214; Ioana d’Arc şi încoronarea de la Reims. Domnia bunului rege Henric şi edictul de toleranţă religioasă. Ludovic al XIV-lea şi fastul curţii de la Revoluţia franceză şi Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului. Napoleon Bonaparte şi primul imperiu francez. Epoca celei de-a treia Republici. Secolul XX şi câteva simboluri. Mai ’68 – o cultură protestatară.

2. Artă şi literatură (I) – Eleganţa goticului francez. Splendori clasice şi baroce la Luvru şi Versailles. Secolul de aur al culturii franceze. Eclectismul francez şi gloria celui de-al doilea imperiu francez.

3. Artă şi literatură (II) –  Scandalul impresionist şi salonul refuzaţilor. Stilul Jules Verne şi expoziţiile universale. Boema pariziană – un mit? Câteva lecturi edificatoare: Rabelais, Molièr,  Racine, Voltaire şi enciclopediştii. De la Balzac la Proust.

4. Luxe, calme et volupté – spiritul francez de-a lungul istoriei. Eleganţa franceză – de la fastul curţii la victimele modei. Ce ar trebui să ştim despre gastronomia franceză? Brânzeturi, şampanie, fursecuri cu migdale şi alte delicatese.

Imagine: „Bal du moulin de la Galette”, pictură de Pierre-Auguste Renoir

Inscrie-te la acest atelier »