Descoperă civilizaţia Egiptului Antic: de la piramide şi temple la cântece de dragoste

Când Napoleon Bonaparte a ajuns în Egipt în 1798, în fruntea armatelor sale, acest teritoriu era aproape necunoscut europenilor – o provincie otomană în afara rutelor de călătorie şi cu un peisaj deşertic. Însă ceea ce a început cu o campanie militară, a deschis porţile către un univers fascinant de monumente nemaivăzute, antichităţi, mumii şi înscrisuri care vorbesc despre una dintre cele mai interesante civilizaţii din istoria lumii.

Acum ştim că „Teritoriul negru”, după cum era numită ţara de către vechii egipteni (după solul fertil inundat de apele Nilului), a avut o istorie întinsă pe 3 milenii şi 30 de dinastii în timpul cărora s-au construit piramidele de la Gizah, templele de la Abu Simbel, curtea regală de la Memfis sau complexul de temple din Luxor. Această lungă perioadă a fost una de intens comerţ şi progres ştiinţific, dar şi de conflict cu alte civilizaţii vecine ale lumii antice, precum hititii, cannaniţii sau romanii.

În această întâlnire vă invit să păşim pe urmele celor care au descoperit Egiptul, exploratori, aventurieri şi arheologi deopotrivă. Cum s-a ajuns de la primele aşezări preistorice de pe malurile Nilului la apariţia statului dinastic în jurul anului 3100 î.e.n?

Pentru a înţelege în context Egiptul Antic, acest seminar va combina informaţii arheologice cu surse vizuale şi texte. Cine erau aceşti egipteni? Care era rolul monumentelor precum piramidele sau templele?

Vom afla ce informaţii ne-au rămas despre vieţile diferitelor categorii sociale, de la elitele religioase la constructorii marilor piramide, de la arhitecţi şi militari la viaţa femeilor şi spaţiul domestic. Vom discuta şi despre cele mai recente încercări de a descoperi secretele mumificării, precum şi alte descoperiri care aruncă o nouă lumină asupra vechilor locuitori, precum poezia. Despre aceasta egiptologul Richard Parkinson afirma recent că este „Probabil cea mai importantă comoară uitată a Egiptului antic”: „Să îţi aud vocea este ca vinul de rodie:/ Îmi trag viaţa din sunetul lui.” (extras din Cântecul Florii via National Geographic).

Inscrie-te la acest atelier »