De vorbă cu Seneca – Eveniment online
 

„Cel dintâi semn al unui spirit bine clădit

este puterea de a sta liniştit într-un loc şi de a zăbovi cu sine însuşi.” 

Pornind de la celebrele scrisori către Lucilius, putem considera că scrierile lui Seneca sunt nişte manuale de comportament etic şi social perfect adaptate vremurilor noastre. În mod paradoxal, aceste cărţi care au traversat vremurile până la noi, sunt perfect adaptate prezentului. Unele dintre ele sunt scrise aşa de „contemporan”, încât am putea spune că au fost scrise ieri.

Dacă luăm în calcul şi stilul foarte direct şi simplu, foarte la obiect, al marelui filosof stoic, putem crede fără prea mare efort că Seneca ne este în preajmă şi că-l putem invita la o discuţie despre viaţa de zi cu zi.

Evenimentul „De vorbă cu Seneca” imaginează o astfel de discuţie pornind de la întrebări de genul: cum să ajung să-mi ating obiectivele? ce trebuie să fac pentru a-mi controla emoţiile? cum să trec peste o supărare sau peste o perioadă mai puţin bună? cum să mă bucur pe deplin de ceea ce trăiesc sau ce am? cum să mă feresc de amânare? ce înseamnă libertate şi cum se ajunge la aceasta? etc.

Răspunsurile la aceste întrebări şi la multe altele sunt cuprinse în lucrările lui Seneca şi pot fi folosite azi ca şi cum ar fi spuse de un Life Coach sau de un Career Advisor. Filosoful născut la Cordoba în anul 4 înainte de Hristos vine şi spune în stilul colocvial: „De aceea ascultă-mă cum vorbesc cu mine însumi. Te las să intri în tainiţa inimii mele şi mă judec înaintea ta”.

La acest eveniment vorbim despre:

  • timpul şi managementul timpului
  • învăţare şi învăţătură
  • mânie şi evitare acesteia
  • etică şi comportament social
  • binefaceri şi recunoştinţă
  • liniştea spiritului şi tihnă

Imagine: Nero şi Seneca, de Eduardo Barrón, preluată de aici: https://bit.ly/3i07Ere

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!