Introducere în universul ANIME (23-25 iulie)
 

întâlnirile au loc zilnic: luni 23, marţi 24, miercuri 25 iulie, de la 19.00-21.00

“Suntem cu toţii artificii. Urcăm, strălucim, iar apoi ne urmăm fiecare drumul, îndepărtându-ne din ce în ce mai tare. Dar chiar şi atunci când vine acel moment, hai să ne împotrivim dispariţiei artificiilor, să rămânem împreună şi să continuăm să strălucim…” (replică din anime-ul fantastic Bleach)

Anime-urile sunt despre noi, despre viaţă, despre o cultură comună, dar şi despre cultura şi imaginarul japonez, cu fascinaţiile sale. Pentru mine, sunt mai mult decât o ficţiune în care pot fugi cu uşurinţă de realitatea de zi cu zi. Reprezintă o lume diferită, dar cunoscută, în care mă regăsesc de fiecare dată, care mă provoacă să îmi pun noi şi noi întrebări, care îmi oferă adesea răspunsuri.

Vă propun să explorăm împreună, în 3 întâlniri, acest subiect prin ochii culturii şi imaginarului japonez, aşa cum se regăseşte în animaţie, dar şi prin ochii voştri. Pentru că, dincolo de acest mediu de expresie, cred cu tărie că putem învăţa foarte multe lucruri despre lumea în care trăim şi felul in care ne putem raporta la ea.

Temele pe care le vom analiza şi dezbate împreună ne provoacă să ne privim cultura prin ochii celuilalt, să îl înţelegem mai bine pe celălalt, pentru ca, în cele din urmă, să ne înţelegem pe noi înşine mai bine:

1. Reprezentări ale lumii / Universului / naturii (zei, creaturi fantastice, simboluri, lumi paralele şi prelucrări ale mitologiei japoneze)

2. Reprezentări ale sentimentelor – relaţia lor cu filosofia şi estetica japoneză (cum ”văd” japonezii emoţiile şi cum le decodifică). Reprezentări ale filosofiei şi spiritualităţii japoneze (şi nu numai)

3. Reprezentări ale cotidianului japonez (de la viaţa de liceu, la imaginea salariatului sau viaţa unui mangaka etc.)

Acest curs se adresează oricui este curios să descopere lucruri noi despre cultura, mitologia şi imaginarul nipone pe de o parte, dar şi despre anime şi complexităţile care o fac atât de populară în ziua de azi. Vom porni de la întrebarea Cât de japoneză este animaţia japoneză? pentru a ajunge, în mod metaforic, la întrebarea Cât de japonez sunt eu?

Fiecare întâlnire durează aproximativ două ore.

Imagine din filmul Prinţesa Mononoke: http://www.wallpapervortex.com/tag-studio_ghibli.html


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!