Curs practic de debate pentru adolescenţi

Întâlnirile au loc la sediul fundaţiei, în zile de sâmbătă, în intervalul 11:00-13:00. Date desfăşurare curs: 3, 10, 17, 24 februarie şi 2 martie. Durata unei întâlniri: 2h, cu pauză de 10 minute, pentru socializare la un suc/ceai etc.

Cursul se adresează adolescenţilor cu vârste cuprinse între 14-18 ani care doresc să-şi antreneze, pe de o parte, gândirea critică şi, pe de altă parte, capacitatea de a-şi susţine în faţa unui public ideile prin intermediul unui discurs clar şi convingător.

Întrucât comunicarea se produce astăzi preponderent în mediul virtual, ceea ce se pierde e nemijlocirea. Lipsa contactului direct în actul de comunicare slăbeşte capacităţile discursive, dizolvă normele de dialog (tonul vorbirii, manifestările nonverbale, alegerea momentului potrivit pentru a interveni în comunicare ş.a.m.d.) şi, la limită, determină disfuncţionalităţi de vorbire.

Comunicarea apare în intervalul dintre intuiţie şi bun-simţ, altfel spus e vorba despre capacitatea de a pătrunde sensul unei probleme, de a construi cu uşurinţă argumente care să ne susţină punctul de vedere, de a evalua critic ideile interlocutorului şi de a respecta anumite norme de conduită.

În cadrul acestui curs participanţii îşi vor forma priceperea de a formula idei, vor învăţa să construiască un discurs argumentativ pe o temă la prima vedere, îşi vor dezvolta abilitatea de a vorbi în public şi de a rezolva în mod elegant o diferenţă de opinie.

Tematica desfăşurată:

Întâlnirea 1:

• Ce este un discurs?
  • Cum construim un argument rezonabil?
  • Aplicaţie: susţinerea unui punct de vedere prin intermediul unui discurs argumentativ

Întâlnirea 2:

• Erori de argumentare
  • Aplicaţie: analiză de text în scopul depistării argumentelor slabe

Întâlnirea 3:

• Cum se desfăşoară o dezbatere?
  • Activitate de grup: dezbatere pe o temă stabilită la prima vedere

Întâlnirea 4:

• Cum comunicăm cu ceilalţi?
  • Exerciţii de autocunoaştere, creativitate şi gestionare a emoţiilor

Întâlnirea 5:

• Activitate de grup: 2 dezbateri pe teme pregătite în avans

***Vârsta minimă de participare: 13 ani.

Sursă imagine – https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/haine-imbracaminte-copie-macheta-9558702/