Curs online – Istoria bijuteriilor regale

Cursul are loc online, marţi 16 şi miercuri 17 iunie.

Te-ai întrebat vreodată de unde proveneau tiarele Reginei Maria? Sau cele mai frumoase bijuterii ale Reginei Elisabeta a Marii Britanii? Ce s-a întâmplat, după Revoluţia bolşevicilor, cu cele mai frumoase bijuterii ale Romanovilor?

Istoricul Simona Preda te conduce într-o călătorie în lumea bijuteriilor şi îţi povesteşte despre semnificaţia lor şi mesajul pe care îl transmiteau. Descoperi istoria unor bijuterii celebre, epoci şi stiluri, case de bijutieri şi piese celebre care au aparţinut (sau aparţin în continuare) capetelor încoronate.

Cursul e o poveste despre coroane, tiare, coliere, brăţări, broşe şi inele despre care a curs multă cerneală de-a lungul timpului. Le vom urmări istoria, de la casele în care au fost create, la proprietarii la care au ajuns.

Pentru cei curioşi să afle care erau cele mai valoroase piese ale colecţiei Casei de Habsburg, pentru cine a creat piese unicat casa Cartier sau Fabergé sau care era bijuteria preferată a ţarinei Ecaterina cea Mare, cursul vine cu răspunsuri bine documentate.

Vei descoperi şi cum a devenit Oscar Massin unul dintre cei mai căutaţi bijutieri ai secolului al XIX-lea şi cine erau clienţii săi.

Temele celor două întâlniri sunt:

1. Istoria bijuteriilor – semnificaţie, mesaj, de la bijuteriile antice, la creaţiile Art Deco şi cele contemporane. Bijuteriile Antichităţii, bijuteriile medievale şi renascentiste, bijuteriile victoriene, La Belle Époque, Art Deco şi Art Nouveau, Arts & Crafts. Materiale, tehnici de prelucrare, metale şi pietre preţioase (rubine, smaralde, safire şi perle) stiluri. Case celebre de bijuterii: Cartier, Massin, Fabergé, Mellerio, Vever. Povestea diamantelor – minele de diamante, tehnici de tăiere şi şlefuire. Diamante celebre din lume şi istoria lor.

2. Bijuterii celebre – coroane regale, tiare, broşe, brăţări, inele – semnificaţie, casă de producţie, locul în care se află acum. Bijuteriile Casei de Habsburg; bijuteriile Romanovilor; bijuteriile Casei regale franceze; bijuteriile Casei regale britanice; bijuteriile Reginei Maria a României. Paradoxurile istoriei – drumul unor piese celebre, bijuterii recuperate, case de licitaţii.

sursă foto: pinterest.com

Înscrie-te la acest atelier »