Introducere în Design interior – curs online

Cât de necesare sunt cunoştinţele de design de interior pentru cultura noastră generală şi ce presupune de fapt design-ul de interior – acestea sunt două întrebări pe care cu toţii le avem în minte atunci când vrem să participăm la un curs de acest tip. Deşi nu suntem nepărat conştienţi, design-ul de interior este o componentă mereu prezentă a vieţii noastre de zi cu zi.

Cursul Introducere în design-ul de interior îşi propune să pună la dispoziţia celor pasionaţi, dar nespecialişti în domeniu, unele cunoştinţe ce le vor permite ca la final să privească spaţiul cu alţi ochi.

Prin analizarea de exemple valoroase şi reprezentative pentru diferitele epoci punem în evidenţă interdependenţa dintre spaţiul construit şi obiectele ce alcătuiesc ambianţa interioară.

Vom analiza o întreagă gamă a produselor de design (de la mobilier la cele decorative) şi vom scoate în evidenţă necesitatea existenţei unei unităţi stilistice.

Cursul va contribui la dezvoltarea capacităţii de selectare a valorilor şi la clarificarea şi rafinarea gustului personal. Totodată, cursanţii vor putea înţelege mai bine diversele mentalităţi şi vor putea motiva alegerile creative.

Temele cursului de design de interior:

1.  Clarificăm noţiuni de bază şi diferenţele dintre arhitectură – arhitectură de interior – design de interior. Ce este, de fapt, designul? Ce înţelegem prin design interior? Când vorbim despre abordarea separată a proiectului de design interior? Totodată vor fi introduse elemente şi principii de compoziţie şi limbaj vizual folosite în arhitectura şi design-ul de interior – spaţiul, formele, materialele.

2. Începem periplul istoric pentru a reţine câteva repere din antichitate (antichitatea egipteană, greacă şi romană) şi a prezenta influenţele şi reflectarea acestora în diferite alte perioade, până în jurul anului 1800, dar şi cu unele reflexe din contemporaneitate.

3. A treia şedinţă este dedicată unui arc de timp ce începe cu Revoluţia franceză şi se încheie cu Primul Război Mondial, interval ce corespunde unor profunde transformări sociale şi tehnice. Invenţiile şi inovaţiile aplicate arhitecturii au revoluţionat atât tipologia constructivă cât şi estetica clădirilor şi a interioarelor acestora – Arts and Crafts, Art Nouveau/Secession/Jugendstil/Neoromânesc – , în ciuda unor reveniri către inspiraţii din secolele trecute.

4. Vorbim despre începutul globalizării arhitecturii: stilul internaţional/modernismul interbelic, reprezentat de arhitecţi de seamă din Europa şi Statele Unite, setează coordonate ce sunt urmate şi astăzi de unii arhitecţi. Nu trebuie uitat stilul Art Deco, ultimul mare stil decorativ mondial şi care astăzi constituie o sursă de inspiraţie pentru interioarele de lux.

5. A cincea şi ultima şedinţă va fi dedicată secolului XXI şi ideilor pentru viitor, cerinţelor contemporane din ce în ce mai prezente şi în domeniul locuinţelor – ecologic, sustenabil, pasiv etc. – şi posibilului mod de aplicare a acestor deziderate la construcţiile existente, pe care le ocupăm.

Foto: https://unsplash.com/photos/IH7wPsjwomc

Cumpără »