Curs online de introducere în Arta Contemporană

Cursul are loc online. Biletele se găsesc pe entertix.ro.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

Uneori, o galerie sau un muzeu de artă contemporană poate părea, pentru cei care nu lucrează în domeniu, un spaţiu ciudat, un spaţiu ale cărui reguli par de neînţeles. Ţi s-a întâmplat vreodată să auzi, într-un astfel de muzeu, o persoană care să spună „şi eu pot să fac o asemenea lucrare” sau „copilul meu face desene mai frumoase”?

Judecata de valoare pe care o oferim unei lucrări ţine foarte mult de modul în care ne poziţionăm faţă de ea. Cursul de introducere în arta contemporană oferă informaţiile necesare pentru cei care vor să înveţe să analizeze, să evalueze sau chiar să reevalueze lucrările de artă pe care le-au văzut.

La curs vei urmări şi vei analiza, împreună cu lectorul, o serie de imagini importante din istoria artei moderne, postmoderne şi contemporane. Vei afla povestea unor artişti care au schimbat modul în care privim arta.

Lucrările de artă – picturi, sculpturi, fotografii, happeninguri – analizate din punct de vedere estetic, istoric, economic etc. prezentate în acest curs te vor învăţa cum să le descoperi frumuseţea. Vom pune accent mai ales pe opere ce redau personaje şi imagini iconice.

Temele cursului de introducere în arta contemporană vor fi:

1. Apariţia modernităţii, ruptura de academism, de portretele standard. Artişti care propun noi stiluri. Apariţia fotografiei.  Nadar, Edgar Degas, Claude Monet, Edouard Manet, Paul Cezanne, Suzanne Valadon, Maurice Utrillo, Georges Seurat, Paul Signac, Vincent Van Gogh.

2. Experimentele artistice. Noi simboluri, noi culori, noi forme. Paul Gauguin, Henri Matisse, Theodor Pallady, Edvard Munch, Egon Schiele, Gustav Klimt, Marcel Duchamp, Salvador Dali, Joan Miró.

3. Consumerismul artei. Edward Hopper, Grant Wood, Norman Rockwell, Tamara Lempicka, Georgia O’Keeffe, George Rodrigue. Expresionismul abstract: Jackson Pollock, Willem de Kooning, Mark Rothko. Pop- Art: David Hockney, Andy Warhol, Roy Lichtenstein. Neo-pop-art: Takashi Murakami

4. Happeninguri ca formă de artă. Corpul văzut ca mijloc de exprimare artistică: Tehching (Sam) Hsieh, ORLAN, Marina Abramovic, Joseph Beuys, Robert Mapplethorpe.

5. Arta contemporană mereu în schimbare. Cotele operelor de artă contemporane. Yayoi Kusama, Gerhard Richter, Jeff Koons, Maurizio Cattelan, Banksy, Adrian Ghenie, Răzvan Boar, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor.

Datorită faptului că lectorul a colaborat cu case de licitaţie din Bucureşti, colaborează cu galerii de artă şi muzee şi a predat la ASE cursul postuniversitar „Istoricul tranzaţiilor de artă”, fiecare artist despre care îţi va vorbi va fi analizat şi prin prisma cotelor de vânzare. Atât din perspectiva vânzării lucrărilor în casele de licitaţie naţionale, cât şi în cele internaţionale.

foto: unsplash.com

Cumpără »