Curs de introducere în Arta Contemporană

Uneori, o galerie sau un muzeu de artă contemporană poate părea, pentru cei care nu lucrează în domeniu, un spaţiu ciudat, un spaţiu ale cărui reguli par de neînţeles. Ţi s-a întâmplat vreodată să auzi, într-un astfel de muzeu, o persoană care să spună „şi eu pot să fac o asemenea lucrare” sau „copilul meu face desene mai frumoase”?

Judecata de valoare pe care o oferim unei lucrări ţine foarte mult de modul în care ne poziţionăm faţă de ea. Cursul de introducere în arta contemporană oferă informaţiile necesare pentru cei care vor să înveţe să analizeze, să evalueze sau chiar să reevalueze lucrările de artă pe care le-au văzut.

La curs vei urmări şi vei analiza, împreună cu lectorul, o serie de imagini importante din istoria artei moderne, postmoderne şi contemporane. Vei afla povestea unor artişti care au schimbat modul în care privim arta.

Lucrările de artă – picturi, sculpturi, fotografii, happeninguri – analizate din punct de vedere estetic, istoric, economic etc. prezentate în acest curs te vor învăţa cum să le descoperi frumuseţea. Vom pune accent mai ales pe opere ce redau personaje şi imagini iconice.

Temele cursului vor fi:

1. Artă & avangardă. Modernism. Postmodernism

Henri Matisse, Edvard Munch, Egon Schiele, Gustav Klimt, Marcel Duchamp, Salvador Dali, Pablo Picasso, Joan Miro

2. Pop-Art Art. Consumerismul artei.

• Pop Art American: Edward Hopper, Grant Wood, Georgia O’Keeffe, Tamara Lempicka, Jackson Pollock, Mark Rothko, Andy Warhol, Roy Lichtenstein
  • Pop Art non-american David Hockney, Takashi Murakami.

Arta contemporană mereu în schimbare.

• Arte vizuale: Yayoi Kusama, Jeff Koons, Maurizio Cattelan, Banksy, Adrian Ghenie, Răzvan Boar, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor.
  • Arte performative & happeninguri: Tehching (Sam) Hsieh, Marina Abramovic

foto: unsplash.com

Înscrie-te la acest atelier »