Curs de introducere în Arta Contemporană (2-6 septembrie)

Întâlnirile au loc zilnic: luni 2, marţi 3, miercuri 4, joi 5, vineri 6 septembrie, de la 19.00-21.00.

Uneori, o galerie sau un muzeu de artă contemporană poate părea, pentru cei care nu lucrează în domeniu, un spaţiu ciudat, un spaţiu ale cărui reguli par de neînţeles. Ţi s-a întâmplat vreodată să auzi, într-un astfel de muzeu, o persoană care să spună „şi eu pot să fac o asemenea lucrare” sau „copilul meu face desene mai frumoase”?

Judecata de valoare pe care o oferim unei lucrări ţine foarte mult de modul în care ne poziţionăm faţă de ea. Cursul de introducere în arta contemporană oferă informaţiile necesare pentru cei care vor să înveţe să analizeze, să evalueze sau chiar să reevalueze lucrările de artă pe care le-au văzut.

La curs vei urmări şi vei analiza, împreună cu lectorul, o serie de imagini importante din istoria artei moderne, postmoderne şi contemporane. Vei afla povestea unor artişti care au schimbat modul în care privim arta.

Lucrările de artă – picturi, sculpturi, fotografii, happeninguri – analizate din punct de vedere estetic, istoric, economic etc. prezentate în acest curs te vor învăţa cum să le descoperi frumuseţea. Vom pune accent mai ales pe opere ce redau personaje şi imagini iconice.

Temele cursului vor fi:

1. Apariţia modernităţii, ruptura de academism, de portretele standard. Artişti care propun noi stiluri: Fotograful francez Nadar, Claude Monet, Edouard Manet, Suzanne Valadon, Paul Gauguin, Pablo Picasso, Henri Matisse.

2. Experimentele artistice. Noi simboluri, noi culori, noi forme. Joan Miro, Egon Schiele, Gustav Klimt, Marcel Duchamp, Marcel Iancu, Tristan Tzara, Salvador Dali

3. Pop-Art American. Consumerismul artei. Andy Warhol, David Hockney, Roy Lichtenstein, Tamara Lempicka, Takashi Murakami.

4. Happeninguri ca formă de artă. Corpul văzut ca mijloc de exprimare artistică: ORLAN, Marina Abramovic, Joseph Beuys, Robert Mapplethorpe.

5. Arta contemporană mereu în schimbare. Yayoi Kusama, Gerhard Richter, Jeff Koons, Maurizio Cattelan, Banksy, Adrian Ghenie, Paul Hitter, Răzvan Boar, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor.

foto: unsplash.com