Curs de Iniţiere în Pictură
 

Te invităm la un curs introductiv pentru cei pasionaţi de pictură, cărora le lipseşte, poate, exerciţiul sau nu au mai practicat această artă de multă vreme. Alături de un artist plastic experimentat şi dedicat, poţi să-ţi exprimi creativitatea şi să-ţi cultivi talentul într-un spaţiu relaxat, în compania culorilor, luminii şi a formelor care ne inspiră.

Deşi  la 1839 pictorul Hippolyte Delaroche spunea, văzând un dagherotip:  “de azi pictura a murit”, acest mediu, probabil cel mai cunoscut din aria artelor vizuale, continuă nu doar să trăiască, ci să se metamorfozeze, să uimească, să indigneze ori să fascineze lumea.

La cursul de iniţiere în pictură vei învăţa bazele realizării unei picturi, pornind de la desen, acordând o atenţie sporită observaţiei, înţelegerii volumelor şi proporţiilor, totul îmbinat cu informaţii şi exemple din istoria artei vechi până la cea contemporană.

Temele celor cinci întâlniri ale cursului de iniţiere în pictură vor fi:

1 şi 2 – Pictura. Importanţa sa de-a lungul istoriei.

Prezentare succintă a evoluţiei picturii în timp, momente de cotitură şi relevanţa acestora în modul în care percepem lumea. Cursanţii vor învăţa ce înseamnă pictura în ulei şi pictura cu acrilice, care sunt diferenţele între tehnici şi care e mai potrivită pentru fiecare.

Temă: exerciţii şi studii de desen şi pictură, pornind de la înţelegerea  formei şi redarea volumului unor obiecte simple, sporind treptat complexitatea. Accentul va fi pus pe armonia şi expresivitatea compoziţiei.

3 – Despre figura umană. Proporţii, măsurători.

Crochiuri – ce înseamnă crochiurile, cum se realizează şi cât de importante sunt ele în  educarea ochiului? Reprezentarea figurii umane va  fi urmărită în expresivitatea sa şi în conformitate cu sensibilitatea individuală a cursanţilor.

Temă: Crochiuri după model, folosind tehnici diferite; exerciţii de linie, de pensulaţie, etc.

4 – Autoportretul în istoria artei.

După ce ai învăţat tehnicile de realizare a unei picturi şi te-ai familiarizat cu materialele şi modalităţile de observare, facem un alt pas, ceva mai dificil. Modul de a învăţa tehnica portretului constă în observarea celui mai la îndemână subiect: propriul  chip.

Temă: Autoportret. Contrucţia chipului corect proporţional, observarea particularităţilor, încercare de redare cât mai apropiată de imaginea reală.

5 – Finalizarea propriei compoziţii picturale.

În funcţie de preferinţele tematice, îţi alegi o tema  din cele precedente şi faci o lucrare care să te reprezinte.  Fie că ai o preferinţă pentru abstracţionism, realism, expresionism, etc. vei fi încurajat către combinarea liberă a stilurilor pentru crearea unei nou tip de imagine. Ca inspiraţie, vom folosi diversitatea stilistică a creaţiilor din secolul XX şi din arta contemporană.

Temă: Crearea unei compoziţii individuale cu temă la alegere – propriul mod de reprezentare a lumii.

Lucrările făcute la curs şi lăsate la sediul fundaţiei pot fi ridicate timp de 10 zile de la finalizarea cursului. Pentru că spaţiul nu ne permite, ele nu vor fi depozitate pentru o perioadă mai îndelungată. Vă mulţumim pentru înţelegere.

imagine: pictură de Pierre-Auguste Renoir

Video: Regia Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net
Music: Buddy – Composed and performed by Bensound


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!