Curs de iniţiere în pictură
 

Dacă simţi nevoia să te exprimi prin culoare şi formă, dar nu ai încă noţiunile necesare, ai ajuns în locul potrivit: la cursul de iniţiere în pictură. Pe parcursul a cinci întâlniri, înveţi cum să construieşti o compoziţie, să armonizezi culori şi să evaluezi felul în care cade lumina pe subiectul pe care ai ales să-l redai în lucrarea ta. La acest curs introductiv, vei gusta puţin din toate: desen, culoare, structură, exerciţii de autoportret şi compoziţie personală.

Vei experimenta lucrul cu materiale diverse: pastel, cărbune, acrilice, creioane cerate şi creioane colorate şi îţi vei completa cultura vizuală cu repere din istoria artei. În total, vei petrece 5 dimineţi frumoase şi relaxante de sâmbătă cultivându-ţi creativitatea şi imaginaţia în compania altor oameni preocupaţi de arte şi frumos.

Temele celor cinci întâlniri ale cursului de iniţiere în pictură vor fi:

1. Desenul în compoziţie. Pictura. Prezentarea transformării picturii pe parcursul dezvoltării acesteia pentru a putea înţelege pictura actuală. Tipuri de compoziţie, măsurători pentru desen, lumină. Exerciţiu: analizarea unor compoziţii şi reproducerea lor la nivel schematic, observarea armoniilor şi necesitatea lor ca ulterior să introducem elemente noi în compoziţie.

2. Transpunerea liniilor din realitate pe bidimensional. Folosim o tehnică de simplificare a desenului ca pe urmă să intervenim cu linii curbe pentru a intra în figurativ mai mult. Ne folosim de psihologia culorilor ca să stăpânim la nivel de conştient ce încercăm să transmitem. Exerciţiu: Crochiu după model.

3. Punct, linie, pată. Orice compoziţie are la baza 3 elemente:  punct, linie şi pată. Observăm curentele dezvoltate în particular cu câte un element în parte. Natura are de oferit structuri pe care le vom descompune în cele trei elemente. Exerciţiu: folosirea tehnologiei pentru a observa şi înţelege mai bine spaţiul tridimensional şi volumul acestora şi crearea unei compoziţii pornind de la o structură naturală.

4. Portretul în istoria artei. Observăm trăsături definitorii, aflăm care sunt canoanele de faţă ideală, învăţam să transpunem trăsăturile prin exagerare, pentru a intra în caracterul desenului, nu în copia realităţii. Aflam cum se modifică trăsăturile în funcţie de trăiri cu ajutorul unei arte străvechi: ferasa. Exerciţiu: realizarea unui autoportret după ce ne analizăm în oglindă.

5. Crearea unui compoziţii la alegere. În funcţie de preferinţă, ai posibilitatea de a-ţi alege o temă şi a crea ceva nou, combinând două stiluri deja existente. Tema aleasă trebuie să conţină şi motivul. Provocarea constă în a găsi elemente cât mai tensionate şi a reuşi să le armonizăm prin cromatică. Exerciţiu: Identificăm o temă personală şi finalizăm o compoziţie. Prindem curaj şi ieşim din zona de confort.

foto: pexels.com

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!