Curs de iniţiere în pictură

Dacă simţi nevoia să te exprimi prin culoare şi formă, dar nu ai încă noţiunile necesare, ai ajuns în locul potrivit: la cursul de iniţiere în pictură. Pe parcursul a cinci întâlniri, înveţi cum să construieşti o compoziţie, să armonizezi culori şi să evaluezi felul în care cade lumina pe subiectul pe care ai ales să-l redai în lucrarea ta. La acest curs introductiv, vei gusta puţin din toate: desen, culoare, structură, exerciţii de autoportret şi compoziţie personală.

Vei experimenta lucrul cu materiale diverse: pastel, cărbune, acrilice, creioane cerate şi creioane colorate şi îţi vei completa cultura vizuală cu repere din istoria artei. În total, vei petrece 5 dimineţi frumoase şi relaxante de sâmbătă cultivându-ţi creativitatea şi imaginaţia în compania altor oameni preocupaţi de arte şi frumos.

Temele celor cinci întâlniri ale cursului de iniţiere în pictură vor fi:

1. Desenul în compoziţie. Pictura. Prezentarea transformării picturii pe parcursul dezvoltării acesteia pentru a putea înţelege pictura actuală. Tipuri de compoziţie, măsurători pentru desen, lumină şi umbră. Exerciţiu: analizarea unor compoziţii şi reproducerea lor la nivel schematic, observarea armoniilor şi necesitatea lor. Exerciţii practice în cărbune sau creion în care vom pune accent pe realizarea compoziţiilor precum şi pe lumină şi umbră obiectelor.

2. Transpunerea liniilor din realitate pe bidimensional. Folosim o tehnică de simplificare a desenului ca pe urmă să intervenim cu linii curbe pentru a intra în figurativ mai mult. Ne folosim de psihologia culorilor ca să stăpânim la nivel de conştient ce încercăm să transmitem. Exerciţiu: Crochiu după model. Învăţăm să folosim culorile pentru a creea iluzia unui obiect tridimensional pe un suport bidimensional.

3. Punct, linie, pată. Orice compoziţie are la bază 3 elemente:  punct, linie şi pată. Observăm curentele dezvoltate în particular cu câte un element în parte. Natura are de oferit structuri pe care le vom descompune în cele trei elemente. Exerciţiu: realizăm lucrări folosind cele trei elementele de limbaj plastic învatate.

4. Natură statică în istoria artei. O introducere scurtă în motivul naturii statice în istoria artei. Exerciţiu: folosind elementele de compoziţie, desen şi pictură învăţate, realizăm o natură statică.

5. Crearea unui compoziţii la alegere. În funcţie de preferinţă, ai posibilitatea de a-ţi alege o temă şi a crea ceva nou, combinând două stiluri deja existente. Tema aleasă trebuie să conţină şi motivul. Provocarea constă în a găsi elemente cât mai tensionate şi a reuşi să le armonizăm prin cromatică. Exerciţiu: Identificăm o temă personală şi finalizăm o compoziţie. Prindem curaj şi ieşim din zona de confort.

foto: pexels.com