Cupluri celebre din istoria României

Vă invităm la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti, în elegantul decor de la Artmark, pentru a explora istoria sentimentală a unor cupluri celebre din secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului XX din ţara noastră.

Dacă privim istoria ca pe o uriaşă pânză pictată, apar în faţa noastră fapte, evenimente, întâmplări de tot felul şi – din loc în loc – pete de culoare. Acestea sunt trăirile intense ale oamenilor care nu mai sunt. Căsătorii reuşite, divorţuri, prietenii, multe cu reverberaţii în spaţiul public, tot ce formează viaţa sentimentală a societăţii se regăseşte în istoria câtorva cupluri celebre.

Vă invităm să vă petreceţi dimineaţa de sâmbătă, 2 aprilie, în compania istoricului Georgeta Filitti, ascultând poveşti cu tâlc despre vieţile unor personalităţi remarcabile din istoria României.

Domnitori, scriitori, diplomaţi, artişti sau chiar regi, fiecare dintre cele 6 personaje despre care vom vorbi la eveniment a avut o poveste din care, dacă o ascultăm cu atenţie şi cu mintea deschisă, ne putem da seama care erau obiceiurile, aşteptările, libertăţile sau limitele societăţii la un moment dat în timp.

Cele şase cupluri ale căror poveşti le vom rememora sunt:

• Gheorghe Bibescu şi Valentina de Caraman Chimay
  • Elena Hrisoveloni si Paul Morand
  • George Enescu şi Maruca Cantacuzino
  • Carol al II-lea şi Ela Filitti
  • Regina Maria şi Barbu Stirbey
  • Martha Bibescu şi George Valentin Bibescu

Palatul Cesianu se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Central Universitară.

O clădire cu o istorie fascinantă este redată astăzi unei funcţii nobile: aceea de a adăposti opere de artă şi o activitate dedicată dezvoltării pieţei româneşti de artă, şi anume Galeria Artmark.

Spaţiul elegant, generos şi discret a fost proiectat la sfârşitul secolului al XIX-lea de către arhitectul francez Jules Berthet la cererea proprietarului Nicolae Cesianu, avocat cu radăcini olteneşti din familia Jienilor. În perioada 1892 – 1900, pe strada Clementei, la nr. 5, Palatul Cesianu este ridicat după modelul renascentist, care acorda cea mai mare importanţă primului nivel, piano nobile, parterul fiind destinat prăvăliilor.

La etaj, încăperile de “paradă” biroul şi două saloane mari – Salonul Roşu şi Salonul Spaniol, au ferestre care dau către stradă, iar dormitoarele au ferestre orientate către curte. Resedinţa beneficia de pe urma ultimelor tehnologii privind confortul locativ – instalaţie de încălzire cu calorifere, lumină electrică şi apă curentă.

Pereţii salonului central de la etaj au fost decoraţi cu stucaturi şi picturi în ulei, care amintesc de stilul artistului francez Francois Boucher. Compoziţiile înfăţişează scene de gen elegante, grupuri de femei şi bărbaţi la picnic sau care cântă la diferite instrumente. Decoraţia originală din somptuosul hol se păstrează şi astăzi, ornamentând spaţiul care are atât funcţie de primire, cât şi de sală de bal.

Imagine   – Chez le père Lathuille (1879)- Édouard Manet