Cum să scrii un text impecabil

Cursul acesta se adresează celor care lucrează cu text scris. Fie că e vorba de publicitate, p.r. sau jurnalism, fie că lucrezi într-un departament de comunicare, dincolo de creativitatea şi capacitatea ta de a gândi un mesaj de impact, este esenţială forma pe care o ia textul tău.

Pentru că, de multe ori, întâlnim texte cu greşeli, chiar şi pe site-urile unor instituţii prestigioase, îţi propunem acest curs care îţi oferă instrumentele necesare evitării unor astfel de situaţii.

Acest curs propune o sinteză generoasă a erorilor şi a stângăciilor ce definesc mare parte a presei scrise româneşti, de la absenţa articolului genitival şi dezacordurile de diverse tipuri, până la alternanţa nejustificată a timpurilor şi folosirea registrului informal, extins către colocvialism. El abordează şi fenomenul calcurilor după engleză, explicând importanţa evitării lor.

De asemenea, cursul stabileşte câteva reguli de redactare a textului, propunând metode simple de evitare a erorilor şi a stridenţelor stilistice, precum şi strategii de definire a registrului adecvat. Vor fi abordate email-ul, recenzia, redactarea de ştiri, newsletter-ul, scrisoarea deschisă şi cronica de teatru şi de film.

Scopul cursului este de a ajuta autorii de text să recâştige eleganţa exprimării, asigurând echilibrul neologismelor, transmiterea sintetizată a informaţiilor, precum şi rigoarea registrului formal, pentru a evita textele producătoare de confuzie.

1. Introducere şi discutarea regulilor de redactare a unui text de sinteză; prezentarea unei serii de erori frecvente (I) şi explicarea lor.

2. Prezentarea unei serii de erori frecvente (II) şi explicarea lor; testare.

3. Discutarea testului şi prezentarea unor reguli simple de redactare (diverse tipuri de text).

4. Concepere de texte.

5. Concepere de texte.