Cum să găseşti partenerul potrivit?

Vă invităm vineri, 7 iunie, de la ora 19:00, la un eveniment nou susţinut de Cristiana Francesca Răileanu – psiholog clinician, consilier vocaţional şi educaţional cu experienţă în cercetare şi programe dezvoltare personală pentru copii şi adulţi – să vorbim despre relaţii şi despre semnele după care trebuie să ne uităm pentru a prezice dacă relaţia va dura sau nu.

Relaţiile sunt peste tot în jurul nostru. Deşi ne dorim profund ca o relaţie să meargă, să fim satisfăcuţi de partenerul/a noastră, să facem cealaltă persoană să se simtă fericită şi să ne simţim împliniţi, de multe ori acest lucru nu se întâmplă în ciuda eforturilor noastre. Poate te-ai trezit recent cu un sentiment puternic de recunoştinţă faţă de partenerul/a ta şi ai sfârşit ziua simţindu-te singur/ă şi neînţeles/ă. Poate ai început să observi că ajungi să atragi acelaşi tip de parteneri/e şi nu înţelegi de ce nu reuşeşti să schimbi acest pattern. Poate ţi-ai dat seama că ai stat ani de zile într-o relaţie abuzivă şi nu înţelegi de ce nu ai văzut semnele de atenţionare.

Cercetarea nu are toate răspunsurile, dar ne poate oferi o direcţie. Când eu m-am confruntat cu probleme în relaţiile mele, mi-am direcţionat atenţia către sursa în care aveam cea mai mare încredere: cercetarea. Eram convinsă că alţi oameni inteligenţi înaintea mea s-au confruntat cu aceleaşi probleme şi au folosit cercetarea în folosul lor pentru a găsi răspunsuri.

În cadrul acestei întâlniri voi prezenta rezultatele cele mai interesante ale soţilor Gottman, pionieri în cercetarea relaţiilor romantice. Metoda lor poate prezice cu o acurateţe de peste 90% ce cupluri vor rămâne împreună. Mai mult, experimentele lor ne arată care sunt vestitorii răi care prezic sfârşitul unei relaţii.

Desigur că nu vom discuta doar teorie, ci voi oferi şi momente de reflecţie şi exerciţii practice pentru a putea solidifica informaţia şi a face primul pas către relaţii mai bune. La finalul acestui eveniment sper că vei înţelege mai bine ce înseamnă o relaţie sănătoasă şi o relaţie nesănătoasă, cum contribui tu la menţinerea unui anumit tip de pattern în cadrul relaţiei tale şi cum poţi să îţi schimbi comportamentul pentru a avea o relaţie mai satisfăcătoare.

Cristiana Francesca Răileanu

Pentru mine psihologia este matematică aplicată pe oameni.

De când eram mică mi-am dorit să ajut oameni. Am simţit că trebuie să îmi aleg o carieră care să îi ajute pe ceilalţi pentru că mă consideram extrem de norocoasă şi vedeam inegalitatea din jurul meu. Mi-am dorit mereu să contribui şi să fac ceva care să aducă mai mult bine în lumea asta.

Când eram mică aveam o pasiune pentru ştiinţe. Îmi plăceau pentru că erau logice şi mă ajutau să explic lumea din jurul meu, dar deşi îmi plăceau matematica, fizica şi astronomia, mereu am  simţii că îmi lipseşte ceva. Aşa am ajuns să descopăr psihologia, ştiinţa care ne ajută să înţelegem de ce simţim, gândim şi ne comportăm într-un anumit fel. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere, chiar de la primul curs de psihologie pe care l-am luat la universitatea unde mi-am completat licenţa, Tufts University în Boston, Statele Unite.

Având o afinitate pentru structură şi logică, mi-am dorit să înţeleg mai bine psihologia prin cercetare. Pe parcursul celor 4 ani de studiu am lucrat în 3 laboratoare de cercetare, am participat la numeroase conferinţe unde am prezentat munca mea şi am făcut designul propriului meu experiment de cercetare pe care l-am folosit pentru a-mi scrie dizertaţia care a rezultat într-un manuscript care a fost publicat. Experienţa mea a fost foarte vastă şi m-a ajutat să cercetez subiecte care au avut legătură cu emoţii, atenţie şi adicţie.

După ce am terminat facultatea am început un masterat în psihologie clinică la Vrije Universiteit în Amsterdam.  Acolo am făcut parte din două laboratoare de cercetare unde am studiat eficacitatea tratamentelor pentru boli de anxietate şi cum poate fi folosită inteligenţa artificială pentru a diagnostica sau prezice tulburări psihologice.

La finalul masteratului am decis să aplic cunoştinţele mele aşa că am început să lucrez direct cu oameni, mai întâi drept consilier educaţional şi vocaţional, iar apoi ca psiholog clinician. Munca aceasta m-a ajutat să mă dezvolt ca om şi să îmi rafinez tehnicile psihologice. Cred ca este un privilegiu să ai oportunitatea de a ajuta o persoană şi mă bucur că fiecare şedinţă de terapie îmi oferă şansa de a învăţa ceva nou.

Momentan îmi aplic cunoştinţele nu doar în cabinetul meu, ci şi în colaborare cu organizaţii neguvernamentale, asociaţii şi companii. Am iniţiat diverse proiecte în domeniul dezvoltării personale pentru că doresc să împărtăşesc cunoştinţele mele cu cât mai mulţi oameni. Un exemplu de proiect în care sunt implicată este Dridu Creşte, în cadrul  căruia susţin împreună cu o colegă ateliere de gestionarea emoţiilor, comunicare non-violentă, rezolvarea conflictelor etc. pentru elevii din Şcoala Gimnazială Dridu.

Pentru Fundaţia Calea Victoriei îmi doresc să susţin ateliere care aduc informaţii folositoare din cercetarea vastă care s-a făcut în psihologie. De exemplu: Cum ştii că ai găsit partenerul potrivit? Cum să îţi găseşti motivaţia? Ce presupune mersul la terapie şi cum îţi dai seama că ai găsit terapeutul potrivit?

Sursă foto sus: https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-sitting-on-bench-1417255/

Cumpără »