Cum să construim o relaţie sănătoasă cu copiii noştri

Toţi părinţii au pentru copiii lor câteva aspiraţii universale. Ei vor ca aceştia să aibă o viaţă socială împlinită şi să îşi urmeze propriile visuri. Dar în toate acestea, pierdem esenţialul: copiii se nasc gata să înveţe, însă numai în interacţiunea directă de zi de zi cu cei dragi şi, ulterior, în grupurile sociale reuşesc să îşi dezvolte personalitatea şi calităţile.

Având în spate 30 de ani de cercetare şi practică clinică, Dr. Stanley Greenspan redefineşte în cartea „Copii grozavi – 10 calităţi esenţiale pentru o viaţă fericită” atributele unui copil sănătos din punct de vedere emoţional şi intelectual şi afirmă: fiecare părinte are capacitatea şi mijloacele de a creşte „copii grozavi”.

Această carte, scrisă într-un stil plăcut şi implicat, ne introduce în universul copiilor aflaţi în plină dezvoltare, de la cea mai mică vârstă şi până în adolescenţă. El descrie acele calităţi ale unui copil ce creşte armonios şi modalităţile în care părinţii pot ajuta la dezvoltarea fiecărei calităţi ale unui „copil grozav”: curiozitatea, empatia, gândirea nuanţată, stima de sine, lejeritatea în comunicare etc. Aceste calităţi stau la baza succesului social, familial şi profesional, iar cea mai importantă în formarea lor este experienţa. Astfel, rolul părintelui de companion şi ghid este esenţial.

Fără a ne oferi lecţii de viaţă, autorul ne deschide ochii către trăirile şi nevoile copiilor de fiecare vârstă, făcându-ne atenţi la micile schimbări pe care le putem introduce fără mult efort în comportamentul nostru pentru a stimula creşterea celor mici.

În acest atelier vom învăţa să devenim părinţi atenţi şi plini de compasiune, care caută să înţeleagă nevoia şi emoţia în spatele comportamentului copiilor noştri, oferindu-le astfel ceea ce au nevoie pentru a fi fericiţi şi a creşte sănătos.Vom afla cum să găsim alternative eficiente şi sănătoase la pedeapsă şi violenţă, cum să răspundem unui acces de furie sau cum să ne ajutăm copilul să depăşească frica şi anxietatea şi să facă faţă durerii şi pierderii, să coopereze şi să se înţeleagă cu fraţii şi ceilalţi copii. Şi un lucru foarte important, vom afla cum să avem grijă de noi!

Temele atelierului sunt:

1. Ce înseamnă cu adevărat empatia faţă de nevoile copiilor noştri. Care sunt nevoile reale ale copilului tău?

2. Cum să-ţi faci timp pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău?

3. Cum să construiţi relaţii pozitive cu copilul vostru?

Bibliografie:

www.edituraherald.ro

foto: unsplash.com

Înscrie-te la acest atelier »