Cum ne construim şi menţinem echilibrul în situaţii de criză

Vă invităm la un curs gândit pentru această perioadă provocatoare pe care o traversăm în această primăvara, propus de Violeta Dincă, psihoterapeut psihanalist relaţional. Cursul se desfăşoară on-line şi este organizat în trei şedinţe interactive, la care poţi lua parte alături de cei dragi.

Subiectele care vor fi discutate în cadrul celor trei întâlniri sunt următoarele:

1. Criza poate fi o oportunitate de autocunoaştere, vindecare şi maturizare psihică. Un factor stresor inedit, de intensitate mare şi apărut pe neaşteptate, tinde să desfacă apărările psihice din jurul conflictelor interne majore pe care până atunci nu le conştientizam. Ceea ce era până acum de nesimţit, de negândit, de negestionat, iese la lumină şi devine soluţionabil. Când nu obţii răspunsuri satisfăcătoare, reformulează întrebările. Întrebarea personală recurentă în situaţii de criză.

2. Suntem autonomi dar interdependenţi. Depindem unii de ceilalţi. Aspect mai evident ca niciodată. Poate nu neapărat în materie de supravieţuire, dar nu suntem aici ca să supravieţuim, ci ca să trăim vieţi satisfăcătoare şi cu sens. Simbolul crucii: experienţa verticală şi cea orizontală integrate într-o viaţă umană cu sens: privirea către cer şi mintea căutând înălţime, picioarele ferm ancorate pe pământ pentru echilibru, braţele larg deschise şi întinse către semeni. Autonomie. Interdependenţă. Maturitate. Libertate.

3. „Rutina mă face să mă simt prizonier”. Rutina ne satisface nevoia umană fundamentală de siguranţă. Nu ea e problema. Hai să vedem care e. Cum luăm decizii? Din intuiţie sau din experienţă? „May your choices reflect you hopes, not your fears.” (Nelson Mandela)