Cum aleg un vin bun? Curs online

Chiar dacă o perioadă nu vom mai putea degusta vinuri cu prieteni, la terase sau la restaurante, nu înseamnă că nu avem destule resurse să învăţăm cum să alegem şi cum să ne bucurăm de un vin bun.

Aşa că vă propun să ne vedem virtual la un curs online despre vinuri, în care vă voi oferi o grămadă de scurtături şi idei despre cum alegem un vin bun, oriunde am fi în această lume.

Pe parcursul celor 3 întâlniri, voi încerca să vă dau nişte chei de a descifra universul complicat al vinurilor şi să învăţăm abc-ul degustării, dar şi cum să vă descurcaţi să alegeţi vin pentru diverse ocazii din viaţă.

Iată despre ce vom povesti:

1. Introducere în lumea vinurilor: istorie, geografie, cultură. Momente importante din istoria lumii vinului. Unde se cultivă viţa-de-vie şi noţiuni de viticultură – pentru că un vin bun se naşte într-o vie sănătoasă. Strugurele – de la fructul viţei-de-vie până la licoarea minunată din pahar. Câte tipuri de vin sunt şi cum le clasificăm. Cum se face vinul alb, roz sau roşu. Cum degustăm – cadrul în care se face degustarea, ce pahare folosim, temperatura optimă de servire a unui vin. Văzul, mirosul, gustul – simţurile ne învaţă cum să înţelegem un vin. Cum să deguşti un vin ca un profesionist.

2. Soiuri şi apelaţiuni. Trecem în revistă cele mai celebre soiuri de struguri pentru vin alb şi roşu (implicit rosé-uri). Vorbim despre cele mai celebre apelaţiuni pentru soiurile de struguri discutate. Vinuri speciale – spumante, vinuri dulci, vinuri fortifiate – din ce struguri se fac, cum se fac şi de ce ar trebui să nu le excludem din viaţa noastră. Cum descifrăm etichetele de vin. Cum alegem vinul potrivit pentru mâncare – asortare vin-mâncare în diverse situaţii din viaţă.

3. Vinurile organice, biodinamice şi naturale. Cât ar trebui să plătim pentru un vin bun sau despre maximul de plăcere la cele mai rezonabile preţuri. Cum alegem un vin într-un restaurant, ce vinuri alegem la petreceri, întâlniri romantice sau pentru un serial de pe Netflix. Care sunt defectele vinurilor. Încercări de a răspunde la nemuritoarea întrebare: un vin bun este vinul care îmi place mie, sau vinul apreciat de experţi?

Ce îmi propun cu aceste întâlniri este să vă stârnesc curiozitatea şi apetitul, atât cât să traversăm cu sens şi plăcere această perioadă mai dificilă în care suntem nevoiţi să #stămacasă. Cu toate acestea, ele sunt doar începutul călătoriei fabuloase în lumea vinurilor pe care vă invit să o descoperim şi pe mai departe la celelalte ateliere – online sau offline – de la Fundaţia Calea Victoriei.

Înscrie-te la acest atelier »