Constantinopol – gloria unei capitale imperiale
 

“And therefore I have sailed the seas and come

To the holy city of Byzantium”[1]

Imperiul bizantin pare pierdut undeva în negura şi complicaţiile istoriei, ultra studiat de specialişti şi puţin accesibil publicului larg.  Imaginea sa strălucitoare şi erudită se pierde în spatele stereotipurilor de tot felul, ce mai reţinem astăzi sunt disputele teologice nesfârşite, intrigile politice şi imaginea unei societăţi dominate de fenomenul religios. Inaugurarea fastuoasă a noi capitale imperiale de către Constantin cel Mare (11 mai 330) a aşezat pe harta Europei nu doar un nou imperiu, ci şi o nouă concepţie politică şi culturală. Oraşul-regină, aflat sub protecţia divinităţii preia şi creştinează tradiţiile romane, dar şi pe cele elenistice.

Metropolă bogată şi înfloritoare, plină de palate, biserici şi mănăstiri cu mozaicuri şi cupole strălucitoare, Constantinopolul a fascinat, a stârnit curiozitatea şi invidia călătorilor străini. Odoarele bizantine, jefuite de cruciaţi şi veneţieni în timpul celei de-a IV-a cruciade au ajuns în Veneţia sau în tezaurele europene. Arhitectura şi arta sa dominate de moştenirea Antichităţii, dar şi de o serie de inovaţii, ne oferă o viziune estetică unică.

Vă invit să descoperim împreună povestea unei metropole mitice şi a unui imperiu uitat pe nedrept. O civilizaţie strălucitoare care a oferit evului mediu un etalon al luxului şi un reper economic, iar Renaşterii italiene moştenirea Antichităţii. Cu ajutorul imaginilor şi a textelor din epocă vom afla detalii legate de viaţa publică şi privată din Constantinopol, vom arunca o privire curioasă în palatul imperial şi vom admira arta şi ceremoniile de la curte.  Nu vom uita nici de Sfânta Sofia sau de statuile şi de pe  Hipodrom.

Evenimentul se va axa, în mod special, pe destinul capitalei imperiale, Constantinopol, din momentul fondării până la cucerirea otomană din 1453. 

Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa evenimentul pe Zoom.us. 

Constantin 1er – détail de la mosaïque de l’entrée sud-ouest de Sainte-Sophie (Istanbul, Turquie)

[1] William Butler Yeats, Sailing to Byzantium, 1928.

Sursă imagini – https://en.wikipedia.org/wiki/Constantinople


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!