Conacele României – o istorie ascunsă
 

România are în prezent peste 60 de conace care fac parte din patrimoniul naţional. Pe lângă acestea, sunt foarte multe altele ce încă nu şi-au făcut loc să intre în această listă: multe dintre ele în paragină, altele salvate din dragostea şi efortul unor oameni speciali.

Conacele României, deşi sunt clădiri spectaculoase, s-au aflat de multe ori în spatele palatelor ca vizibilitate. Ce înseamnă conac? O casă boierească la ţară. Deşi au fost locuite de personalităţi istorice şi culturale, accesul greoi către acestea (zone care nu sunt cu precădere turistice, ci agrare) le-a făcut să intre într-un con de umbră, din punct de vedere al notorietăţii.

Pe lângă conacele deja cunoscute, cum ar fi cel al Brătienilor (Conacul Florica) sau conacul Bellu de la Urlaţi, vă propunem să descoperim conace mai puţin cunoscute sau chiar uitate.

Ne vom plimba, într-o călătorie virtuală, pe la conacul lui Mihail Kogălniceanu de la Murfatlar, conacul Vasile Alecsandri de la Mirceşti sau conacul lui Alexandru Marghiloman de la Hagieşti. Vom mai trece pragul Conacelor Octavian Goga, Evanghelie Zappa, Orezeanu, Oteteleşeanu, Negruzzi, Cantacuzino etc.

Toate aceste plimbări vor fi însoţite de poveşti savuroase şi imagini de arhivă sau contemporane.

foto: Conacul Bellu, din Urlaţi

Regia: Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net
Music: Sunny – Composed and performed by Bensound

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!