Vă aşteptăm luni, 7 iulie, de la ora 19:00, în spaţiul elegant, generos şi discret al Palatului Cesianu-Racoviţă, la un eveniment nou susţinut de Silvia Colfescu, absolventă a Facultăţii de Istoria Artei din cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu (azi Universitatea Naţională de Arte) şi co-fondatoare a editurii Vremea din Bucureşti.
„Vă invităm la o plimbare pe străzile Bucureştilor. Conceput sub forma unei vânători de minunăţii arhitecturale, evenimentul scoate în evidenţă ceea ce are mai tainic şi mai de preţ acest oraş, adevărate comori încărcate de detalii artistice, de poveşti din alte vremuri şi de istorie. Este o declaraţie, dar şi o promisiune de dragoste pentru oraşul nostru.
Bucureşti, ca oricare aşezare umană, cu atât mai mult cele care dăinuie de sute de ani, este o entitate vie, are un chip al său, o identitate pe care o datorează celor care l-au creat, au trăit în perimetrul lui, i-au sporit importanţa şi dimensiunile, i-au determinat fiinţa.
Şi, ca orice fiinţă sau lucru care rezistă în timp, a adunat comori, lucruri de preţ, pe care le etalează sau care se păstrează ascunse şi prea puţini dintre locuitorii săi le cunosc.
Iar Bucureşti, aşa cum a spus odată un distins istoric de artă şi scriitor, este un oraş neiubit. Rar găseşti un bucureştean care să se laude cu frumuseţea atât de specială a cetăţii lui, rar întâlneşti pe străzi oameni dispuşi să se oprească o clipă pentru a-i admira un detaliu, un colţ pitoresc, un peisaj urban plin de armonie. Deşi toate acestea există.
Merită oare să căutăm aceste podoabe ale oraşului? Da, pentru că ele ne vor duce către cunoaşterea lui, iar cunoaşterea ne va ajuta să-l înţelegem, aşa după cum înţelegerea ne va face să-l iubim, deoarece, fără să înţelegi un om sau un oraş, este aproape imposibil să-l iubeşti.
Un oraş iubit de locuitorii săi este la fel cu orice fiinţă care se simte iubită: înfloreşte, străluceşte de bucurie, de viaţă, arată lumii un chip zâmbitor, răspunde grijii şi dragostei care i se arată împodobindu-se cu frumuseţe şi sănătate.” – Silvia Colfescu.
Silvia Colfescu este traducătoare din franceză şi engleză, ilustratoare şi scriitoare. Bibliografie selectivă: 1982 – O familie veselă, Ed. Ion Creangă, Buc., republicat 1990, Ed.Vremea, Buc.; 1985 – Dictionarul limbii române pentru elevi, secţiunea arte plastice, Ed. Didactică şi Pedagogică, republicat 1999 Ed. Cartier, Buc.; 2000 – Bucureşti, ghid istoric, turistic, artistic, Ed. Vremea, Buc., republicat în 12 ediţii actualizate; 2004 – Două luni în Europa, Ed. Vremea, Buc.; 2009 – Pisici din Bucureşti – Cats of Bucharest, Ed. Vremea, Buc.; 2013 – Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene, Ed. Vremea, Buc.
Participanţii vor putea găsi la eveniment ultima carte lansată.
Sursă info – https://www.libris.ro/vanatoare-de-comori-prin-bucuresti-silvia-VRE978-606-081-309-5–p42438424.html?