Comori din capitale europene la un City Break distanţă (25-29 iunie)

ai 15% REDUCERE până pe 23 mai

întâlnirile au loc zilnic: luni 25, marţi 26, miercuri 27, joi 28, vineri 29 iunie, de la 19.00-21.00

În luna iunie sezonul vacantelor se deschide. Şi, chiar dacă uneori nu ne găsim timp pentru un concediu în toată regula, reuşim totuşi să prindem timp măcar pentru o scurtă escapadă din banalul cotidian.

Turismul, ca activitate recreativă, este cu mult mai nou decât am putea crede. Istoria lui abia trece de un secol. Cu toate acestea, s-a modificat şi s-a transformat constant. Istoria lui a fost paralelă cu dezvoltarea mijloacelor rapide de deplasare, de la tren şi până la avion. Dacă acum o sută de ani călătoriile numărau uneori mai multe luni, astăzi suntem mari consumatori de City Break-uri, vacante scurte – de câte două-trei zile – la câteva ore de zbor distanţă.

Avem avantajul de a ne afla pe bătrânul continent şi, prin asta, avem avantajul de a ne găsi în proximitatea celor mai importante comori ale tradiţiei culturale vestice, de la vestigiile antichităţii greco-romane şi până la somptuoasele catedrale gotice sau frumoasele palate renascentiste ori baroce. Avem, la două-trei ore distanţă de noi, cea mai mare parte dintre muzeele importante ale omenirii şi o serie nesfârşită de locuri încărcate de istorie, de la cafenele în care se întâlneau Goethe şi Wagner, până la parcurile prin care se plimba Mozart.

Este cu adevărat minunat. Există însă şi un revers al medaliei: uneori, aceste locuri ne copleşesc prin nenumăratele lor atracţii: ar fi absurd să credem că două sau trei zile într-un oraş precum Berlin, Londra, Paris sau Roma sunt suficiente pentru a vedea toate muzeele, toate obiectivele turistice, toate locurile importante.

Acest curs adresează exact această problemă şi încearcă să răspundă unor întrebări care doar în aparenţă sunt simple: care sunt cele mai importante muzee şi care sunt comorile de artă care nu trebuie ratate? Ce străzi ale oraşului sunt cu adevărat reprezentative? Unde pot experimenta cel mai bine cultura locală? Cum să evit aşa numitele “capcane turistice”?

Sau, mai pe scurt: cum pot să mă bucur, în cel mai eficient şi autentic mod, de micul weekend pe care îl am la dispoziţie în cutare sau cutare loc?

Curs 1: Roma. Cetatea Eternă a fascinat mereu Europa, încă din momentul în care s-a auto-proclamat, acum mai bine de două milenii, centru al lumii. Între timp, importantelor vestigii antice li s-au adăugat comorile Statului Papal. De la Colosseum şi Catedrala San Pietro şi până la romanticele pieţe baroce, Roma a rămas, până astăzi, oraşul în care fiecare stradă, fiecare cafenea, fiecare clădire transmite ceva din proverbialul La Dolce Vita.

Curs 2: Berlin. Capitală a uneia dintre cele mai puternice ţări europene, Berlinul este unul dintre cele mai vii oraşe de pe bătrânul continent: artişti, designeri, expoziţii, unele dintre cele mai renumite galerii şi muzee, toate sunt strânse la un loc într-o atmosferă cosmopolită. Noul se îmbină, la tot pasul, cu istoria recentă: memoria celui de-al doilea Război Mondial şi amintirea Războiului Rece persistă.

Curs 3: Viena şi Praga, două dintre cele mai frumoase oraşe europene, au fost, fiecare, capitale imperiale. Evul mediu, Renaşterea sau Barocul sunt doar câteva dintre stilurile pe care le putem întâlni la tot pasul. Clădiri maiestoase, bulevarde şi străzi încărcate de istorie, catedrale şi muzee, palate şi săli de operă, nimic nu lipseşte acestor două bijuterii urbane.

Curs 4. Londra. Avem cu toţii imaginea mentală a celebrelor gărzi de la Palatul Buckingham sau pe cea a Turnului Londrei, a Big Ben-ului sau a celebrului Tower Bridge. Londra însă este, în acelaşi timp, un oraş al arhitecturii şi artei contemporane, al atmosferei elegante, dar plină de viaţă, o capitală efervescentă în care vechiul şi noul s-au dezvoltat într-un tot organic.

Curs 5. Paris. Oraşul luminii. Şi al romanticilor incurabili. Oraşul împătimiţilor de artă. Şi al celor care caută delicii culinare. Capitala ţării vinurilor. Probabil există sute de variante în care am putea defini capitala Franţei şi, fiecare dintre ele, este un motiv suficient de bun pentru o vizită: Turnul Eiffel, croissante, Louvre-ul, un pahar de vin roşu, Jardin des Tuileries, un sărut vinovat în timpul unei plimbări pe Champs-Élysées. Şi am putea continua la nesfârşit.

Inscrie-te la acest atelier »