Ceremonia Japoneza a Ceaiului
 

Va invitam sa re-descoperim impreuna Chanoyu – ceremonia japoneza a ceaiului – in cadrul unui eveniment care include o introducere a elementelor care au contribuit la crearea spatiului spiritual care defineste ceremonia ceaiului. Prezentarea este sustinuta de un film al unei sesiuni reale de practica, o demonstratie a acestei ceremonii cu participanti din public si de invitatia de a degusta impreuna o cana de ceai verde.

Prelegerea va fi sustinuta de exemplificari pentru recunoasterea acestor elemente in ceremonia ceaiului contemporana si urmata de o demonstratie a acestei ceremonii (in costumatie specifica).

Ne vom bucura in aceasta dimineata de sambata de decorul elegant al uneia dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu din oras: Grand Hotel Continental.

Exista in Japonia o straveche practica spirituala cunoscuta sub numele de Chanoyū – Ceremonia Japoneza a Ceaiului.  Aceasta practica i-a fascinat din totdeauna pe cei care au avut norocul sau inspiratia sa o urmeze. Practicand Chanoyū faci primii pasi pe Calea Ceaiului. Japonezii au denumit Calea Ceaiului: Chadō sau Sadō.

Dincolo de  frumusetea kimonourilor, de gratia si perfectiunea miscarilor, de maiestria artizanala a obiectelor folosite in ceremonie, de prospetimea si naturaletea impecabila a arajamenului floral, de spontaneitatea graficii caligrafiei din altar, dincolo de “aerul” complet Japonez, Chanoyū ascunde o practica meditativa extrem de rafinata.

Nascuta in fuziunea istorica  a elementelor filozofice si etice provenind din Taoism, Confucianism, Zen si Shintoism, ceremonia ceaiului continua si fie practicata astazi, neschimbata in decursul a peste 600 de ani.

Chanoyū  este intersectia fericita si unica a celor mai semnificative traditii culturale Japoneze.  Ceremonia Japoneza a Ceaiului transcende aceste traditii, devenind universala prin simplitatea mesajului sau:  a face focul, a fierbe apa, a pregati ceaiul si a-l oferi cu sinceritate si inima deschisa. Pentru a absorbi esenta acestei simplitati este nevoie de dedicatie, studiu si practica neintrerupta.

Chanoyū are la baza patru principii: WA, KEI, SEI, JAKU –  armonia, respectul, puritatea, linistea interioara. Linistea si pacea interioara sunt contagioase. Cand un om este intradevar linistit (gazda), oaspetii raspund si devin ei insisi linistiti. Este un proces calmant meditativ in care unitatea mintii cu emotia, cu spatiul si timpul creeaza o comunicare intensa in afara cuvintelor. A oferi o cana de ceai – un simplu act de omenie. Mesaj care transcende Japonia prin dimensiunea sa universala.

Care este pozitia ceremoniei ceaiului in spatiul filozofic si cultural universal? Poate fi inteleasa de non-japonezi? Poate fi practicata in vest, in afara Japoniei? Raspunsul nu vine niciodata din afara ci din interiorul nostru.

Mintea nu trebuie lasata sa defineasca notiuni, sa structureze concepte  si sa creeze sensuri intr-o cautare instinctiva dar inutila de a ajunge la concluzii rationale. Chanoyū este experienta pura. Chanoyū poseda o frumusete care nu se poate absorbi doar intelectual. O frumusete care se poate cunoaste numai prin experienta directa. Aceasta se poate dobindi numai prin practica. O practica menita sa dezvolte spiritualitatea conditiei umane.

 … sunetul apei care fierbe incet, ca fosnetul de ace de pin intr-o padure mangaiata de un vant de primavara, aburul care se ridica cu rasuciri efemere si se pierde in aerul imbibat discret de mirosul de rasini cu efect purificator, ca intr-o minastire uitata in mijlocul muntilor, forta controlata si in acelasi timp delicatetea cu care persoana care prepara ceaiul atinge obiectele in dansul ritmic si halucinant al purificarii inainte de prepararea ceaiului, lumina soarelui care patrunde piezis prin hirtia aproape transparenta a paravanelor japoneze, definind o lume de umbre cu consistenta peretilor din lut ai camerei de ceai, floarea cu urme de roua, in vaza simpla asezata in altar, care inca mai crede ca este undeva pe cimp, caligrafia unui calugar marcind o contemplare de moment a melancoliei marilor intrebari, cu trasaturi ample, puternice dar si ezitante si timide in acelasi timp, toate acestea te invita sa pasesti cu un zambet intr-o lume unde prietenii devin armonia, respectul, puritatea si pacea interioara. Pentru un moment. Pentru un moment irepetabil

Evenimentul este organizat impreuna cu Chadō Urasenke Tankokai România Luminis.

31600g1

Imagine preluata de aici: http://anthonylukephotography.blogspot.ro/2012/12/photographer-profile-eliza-r-scidmore.html


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!