Ceremonia Japoneză a Ceaiului

La acest eveniment avem rugămintea

să ajungeţi mai devreme (ora 10.30),

pentru a face accesul în sală

Înconjuraţi de aromele de răşini mirositoare, în sunetul apei care fierbe, cu sufletul cuprins de o linişte spirituală binefăcătoare, câţiva oameni împărtăşesc împreună un bol de ceai. Doar atât. Doar atât?

În întâlnirile noastre cu membrii asociaţiei Chadō Urasenke Tankōkai Romania – Luminiş, am făcut cunoştinţă de-a lungul timpului cu diversele elemente care formează acest ritual. Am discutat despre ceremonie ca loc de dezvoltare a simţurilor şi a sensibilităţii artistice, despre principiile de etică şi estetică care definesc  ceremonia, despre rolul artizanului şi meşteşugarului în realizarea obiectelor folosite în ceremonie şi despre filozofie, despre Chadō şi Zen în spaţiul contemporan.

În acest an, vă invităm într-un loc special. Noua cameră de ceai (chashitsu) construită de maeştrii tâmplari din Japonia cu materiale autentice, în incinta Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Aici vom asista la o ceremonie exact aşa cum se întâmplă în Japonia, într-un spaţiu autentic. Vom avea posibilitatea să degustăm o cană de ceai verde proaspăt şi o prajitură japoneză.

Şi acum, pentru a fi pregătiţi pentru această întâlnire, câteva cuvinte introductive despre Chanoyū.

În spatele fundalului fertil pentru educarea şi rafinarea simţurilor, în spatele acestui paradis al senzorialului, dincolo de disciplina şi practica pentru plămădirea umanismului în acţiunile noastre ca fiinţe sociale, Chanoyū este pur si simplu un act ritual pentru reafirmarea şi conservarea unui pact între noi şi natură. Un pact de care avem nevoie vital pentru a simţi sensul existenţei noastre.

Dincolo de frumuseţea kimonourilor, de graţia şi perfecţiunea mişcărilor, de măiestria artizanală a obiectelor folosite în ceremonie, de prospeţimea şi naturaleţea impecabilă a arajamenului floral, de spontaneitatea graficii caligrafiei din altar, dincolo de „aerul” complet Japonez, Chanoyū ascunde o practică meditativă extrem de rafinată.

Născută în fuziunea istorică a elementelor filozofice, etice şi estetice provenind din Taoism, Confucianism, Zen si Shintoism, Ceremonia Ceaiului continuă să fie practicată şi astăzi, cumva neschimbată în decursul a peste 500 de ani. Chadō conţine legătura subtilă şi aparent antagonistă între două aspecte fundamentale ale omului: omul căutător avid de spiritualitate şi omul consumator de plăcere estetică.

Ceremonia ceaiului a fost istoric folosită in Japonia ca o şcoală de formare a membrilor aristocraţiei, a membrilor care formau clasa de elită politică, economică, administrativă si culturală. O condiţie obligatorie. A fost elementul formant al rafinamentului estetic, al comportamentului social, al bunelor maniere aşteptate de la clasele şi grupurile de elită. Spaţiul în care se desfăşoară ceremonia, a fost conceput ca un catalizator complet pentru dezvoltarea armonioasă a omului rafinat social.

Chanoyū este intersecţia fericită şi unică a celor mai semnificative tradiţii culturale Japoneze. Ceremonia Japoneză a Ceaiului transcende aceste tradiţii, devenind universală prin simplitatea mesajului său:  „fă focul, fierbe apa, pregăteşte ceaiul şi oferă-l cu sinceritate şi inima deschisă”. Pentru a absorbi esenţa acestei simplităţi este nevoie de dedicaţie, studiu şi practică neintreruptă.

Chanoyū are la bază patru principii: WA – armonia, KEI – puritatea, SEI – respectul, JAKU – liniştea interioară. Liniştea şi pacea interioară sunt contagioase. Când gazda este într-adevăr liniştită, oaspeţii simt şi devin ei înşişi liniştiţi. Este un proces calmant, meditativ, în care unitatea minţii cu emoţia, cu spaţiul şi timpul creează o comunicare intensă în afara cuvintelor. A oferi o cană de ceai – un simplu act de omenie. Mesaj care transcende Japonia prin dimensiunea sa universală.

Mintea nu trebuie lăsată să definească noţiuni, să structureze concepte şi să creeze sensuri într-o căutare instinctivă, dar inutilă de a ajunge la concluzii raţionale. Chanoyū posedă o frumuseţe care nu se poate absorbi doar intelectual. O frumuseţe care se poate cunoaşte numai prin experienţa directă. Aceasta se poate dobândi numai prin practică. O practică menită să dezvolte spiritualitatea omului.

Ca să ne bucurăm de acest spaţiu deosebit şi să putem începe evenimentul la timp, vă rugăm să ajungeţi la Muzeu la 10.30. La 10.45, grupul va fi condus către Camera de ceai, iar intrarea va fi închisă. Vă rugăm să nu întârziaţi.

Inscrie-te la acest atelier »