Ceremonia ceaiului japonez
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Va invitam sa descoperim impreuna Chanoyu – ceremonia japoneza a ceaiului, in cadrul unui eveniment care presupune o demonstratie a acestui ritual menit sa anuleze ritmul alert al realitatii inconjuratoare si sa creeze un univers al meditatiei si relaxarii. Evenimenul cuprinde si o parte de explicare si discutie pe marginea simbolisticii si filozofiei ceaiului japonez. Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, o cladire clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.

Mintea nu trebuie lasata sa defineasca notiuni, sa structureze concepte  si sa creeze sensuri intr-o cautare instinctiva dar inutila de a ajunge la concluzii rationale. Chadō este experienta pura. Chadō poseda o frumusete care nu se poate absorbi doar intelectual. O frumusete care se poate numai cunoaste prin experienta directa. Aceasta se poate dobindi numai prin practica. O practica menita sa dezvolte spiritualitatea conditiei umane.

… sunetul apei care fierbe incet, ca fosnetul de ace de pin intr-o padure mangaiata de un vant de primavara, aburul care se ridica cu rasuciri efemere si se pierde in aerul imbibat discret de mirosul de rasini cu efect purificator, ca intr-o minastire uitata in mijlocul muntilor, forta controlata si in acelasi timp delicatetea cu care persoana care prepara ceaiul atinge obiectele in dansul ritmic si halucinant al purificarii inainte de prepararea ceaiului, lumina soarelui care patrunde piezis prin  hirtia aproape transparenta a paravanelor japoneze, definind o lume de umbre cu consistenta peretilor din lut ai camerei de ceai, floarea cu urme de roua, in vaza simpla asezata in altar, care inca mai crede ca este undeva pe cimp, caligrafia unui calugar marcind o contemplare de moment a melancoliei marilor intrebari, cu trasaturi ample, puternice dar si ezitante si timide in acelasi timp, toate acestea te invita sa pasesti cu un zambet intr-o lume unde prietenii devin armonia, respectul, puritatea si pacea interioara. Pentru un moment. Pentru un moment irepetabil

Demonstratie – ceremonia ceaiului

Semnificatia: ceremonia ceaiului are la baza patru principii: armonia, respectul, puritatea, linistea interioara. Linistea si pacea interioara este contagioasa. Cand un om este intradevar linistit (gazda), oaspetii raspund si devin ei insisi linistiti. Este un proces calmant meditativ in care unitatea mintii cu emotia cu spatiul si timpul creeaza o comunicare intensa in afara cuvintelor. A oferi o cana de ceai – un simplu act de omenie. Mesaj care transcende Japonia prin dimensiunea sa universala.

Demonstratie este insotita de o introducere despre istoria si dimensiunile culturale ale acestei traditii, cat si de comentarii in timpul demonstratiei pentru a clarifica anumite gesturi si a explica semnificatia.

La eveniment se va servi ceai (matcha) pentru publicul care doreste sa experimenteze gustul si efectele acestui ceai.

Evenimentul este organizat impreuna cu Chadō Urasenke Tankokai România si Grand Hotel Continental.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!