Carol I – Primul rege al României, conferinţă cu istoricul Georgeta Filitti
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Vă invităm la o nouă serie de conferinţe susţinute de doamna Georgeta Filitti, charismatic şi erudit istoric, specialist în istoria modernă şi contemporană a României. Doamna Filitti ne propune o serie nouă de portrete care să ne inspire, ale unor personalităţi marcante, modele umane şi profesionale, aristocraţi, profesionişti de elită din diverse domenii – politicieni, medici, cercetători, inventatori, umanişti, profesori sau artişti celebri – care au inspirat oamenii din jurul lor şi au lăsat în urmă lucruri memorabile, de care ne bucurăm şi noi astăzi.  Prima personalitate pe care o aducem în faţa publicul este Regele Carol I.

Alegerea unui principe străin în fruntea ţării, în 1866, a fost benefică pentru România. Rigoarea lui Carol I de Hohenzollern s-a îmbinat fericit cu entuziasmul de primă clipă al românilor care, totdeauna, trebuie susţinut, făcut să continue, să dureze. Cu reuşite şi eşecuri, România s-a modernizat între 1866 şi 1914 semnificativ. La nivelul elitelor, şcolarizarea universitară, moda, bucătăria, viaţa cotidiană, limba vorbită în societate erau precumpănitor de expresie franceză.

Dincolo de ancorarea la valorile europene, România îi datorează lui Carol I un factor esenţial pentru progresul social şi anume educaţia şi disciplina legată de ea. Prioritar pentru principele german ajuns bun român a fost dezvoltarea unui sistem educaţional echilibrat, util individului şi societăţii, nu pentru conferirea unor titluri goale de sens ci pentru formarea de caractere.

Ce acumulare formidabilă de elemente constructive s-a operat în timpul domniei lui Carol I, acest rege emblematic, puteţi afla urmărind expunerea doamnei Georgeta Filitti din 23 februarie, la sediul Fundaţiei noastre.

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!