C. G. Jung şi „Cartea Roşie” în 12 şi 13 august

Întâlnirile au loc luni 12 şi marţi 13 august, de la 19.00-21.00.

Apariţia psihologiei abisale, la începutul secolului al XX-lea, a readus omului realitatea vieţii sale interioare. Aceasta se pierduse cândva, pe drum, fiind permisă doar artiştilor şi nebunilor. Începând cu Freud şi Jung, lumea interioară a fiecăruia capătă identitate şi profunzimi nebănuite până atunci.

Carl Gustav Jung este printre primii exploratori ai celor mai îndepărtate experienţe umane. Călătoria sa interioară stă drept dovadă în  „Cartea Roşieʺ, ce nu s-a vrut niciodată a fi o carte pentru alţii, ci jurnalul celor mai intime trăiri ale sale.

Vă propun să discutăm despre câteva dintre ideile cu care Jung a revenit din aceste confruntări cu inconştientul, pentru a ne lua fiecare ce avem nevoie pentru o mai profundă cunoaştere de sine. Desigur, vom evita să transformăm  „Cartea Roşie” într-o Biblie de urmat sau într-o rătăcire.

Vom aborda teme precum:

– Contextul vieţii lui Jung dinaintea confruntării cu inconştientul;

– Apariţia viziunilor;

– Tehnica imaginaţiei active;

– Imaginile ca impresii (simboluri) ale sufletului;

– Călătoria eului; figuri interioare;

– Relaţia Eu-Sine;

– Nevoia de sens;

– Dimensiunea spirituală a psihicului etc.

Anii în care m-am ocupat de imaginile interioare au constituit perioada cea mai importantă a vieţii mele, în decursul căreia s-au decis toate lucrurile esenţiale. Atunci a început totul, iar amănuntele care au urmat sunt doar nişte completări şi lămuriri. Întreaga mea activitate ulterioară a constat în a elabora ceea ce ţâşnise în acei ani din inconştient şi mai întâi mă inundase, mă copleşise. A fost materia primordială pentru opera unei vieţi.” – C.G. Jung, Amintiri, vise, reflecţii

imagine: detaliu dintr-o ilustraţie ce apare în Cartea Roşie

preluată de aici: goo.gl/SRzjzZ

Inscrie-te la acest atelier »