C. G. Jung şi “Cartea Roşie”
 

Apariţia psihologiei abisale, la începutul secolului al XX-lea, a readus omului realitatea vieţii sale interioare. Aceasta se pierduse cândva, pe drum, fiind permisă doar artiştilor şi nebunilor. Începând cu Freud şi Jung, lumea interioară a fiecăruia capătă identitate şi profunzimi nebănuite până atunci.

Carl Gustav Jung este printre primii exploratori ai celor mai îndepărtate experienţe umane. Călătoria sa interioară stă drept dovadă în ˶Cartea Roşieʺ, ce nu s-a vrut niciodată a fi o carte pentru alţii, ci jurnalul celor mai intime trăiri ale sale.

Vă propun să discutăm despre câteva dintre ideile cu care Jung a revenit din aceste confruntări cu inconştientul, pentru a ne lua fiecare ce avem nevoie pentru o mai profundă cunoaştere de sine. Desigur, vom evita să transformăm Cartea Roşie într-o biblie de urmat sau într-o rătăcire.

Vom aborda teme precum:

– Contextul vieţii lui Jung dinaintea confruntării cu inconştientul;

– Apariţia viziunilor;

– Tehnica imaginaţiei active;

– Imaginile ca impresii (simboluri) ale sufletului;

– Călătoria eului; figuri interioare;

– Relaţia Eu-Sine;

– Nevoia de sens

– Dimensiunea spirituală a psihicului etc.

Anii în care m-am ocupat de imaginile interioare au constituit perioada cea mai importantă a vieţii mele, în decursul căreia s-au decis toate lucrurile esenţiale. Atunci a început totul, iar amănuntele care au urmat sunt doar nişte completări şi lămuriri. Întreaga mea activitate ulterioară a constat în a elabora ceea ce ţâşnise în acei ani din inconştient şi mai întâi mă inundase, mă copleşise. A fost materia primordială pentru opera unei vieţi.” – C.G. Jung, Amintiri, vise, reflecţii

imagine: detaliu dintr-o ilustraţie ce apare în Cartea Roşie

preluată de aici: goo.gl/SRzjzZ

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!