Bunele maniere şi eticheta în societate

Atelierul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi, în intervalul 19:00-21:00.

Vă invităm la un atelier interactiv şi aplicat pe situaţii practice, de bune maniere şi etichetă, care să vă ajute să fiţi o prezenţă plăcută în societate, să vă însuşiţi eticheta de la mesele festive, precum şi regulile care fac mai armonioasă relaţia de cuplu.

Uitate şi  neînţelese de la o generaţie la alta, evocate cu nostalgie atunci când admirăm rafinamentul străbunicilor noştri, bunele maniere ne par dificil de aplicat „ca la carte” în galopul cotidian. Elaborate, de-a lungul secolelor, la marile curţi regale, regulile de etichetă aveau drept scop impunerea unor ierarhii politice, sociale etc.

Dar azi, în epoca libertăţilor absolute, ce rost mai au? Ce s-a păstrat din complicatele codificări de acum un secol şi cum le adaptăm la stilul nostru de viaţă fără să generăm momente penibile şi gafe monumentale?

Atelierul la care vă invităm este interactiv şi relaxat, cu multe sfaturi şi exemple uşor de reţinut şi aplicat. La final, poate nu vom reuşi să fim la fel de subtili precum domnii şi doamnele din secolul al XIX-lea, dar sigur vom privi cu mai multă relaxare, îngăduinţă şi tact diversele provocări cotidiene.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. O prezenţă plăcută în societate. Aspectul exterior: haine şi accesorii (poşeta, telefonul mobil şi alte obiecte buclucaşe). Coduri vestimentare (ex.: Ce reguli vestimentare trebuie să respectăm la un prânz de afaceri, dar la un dineu?). Comunicarea cu ceilalţi. Formule de adresare. Salutul. Arta conversaţiei. Complimente. Gafe şi câteva gesturi controversate. Relaţii profesionale şi relaţii personale (şefi, colegi, prieteni, rude).

2. Rafinamentul cotidian. În mijloacele de transport, la cumpărături, la cinema, teatru, muzee, parcuri etc. În vizită – oaspetele perfect şi gazda desăvârşită. Diverse tipuri de vizite şi invitaţii (ex.: dineu, prânz de afaceri, cocktail, garden-party, cină/masă în familie, o gustare cu prietenii, vizite neanunţate). Masa  câteva reguli simple (tacâmuri, veselă, pahare etc).

3. De la prima întâlnire la nunta de diamant. Câteva reguli şi controverse – de la prima privire la sex-etiquette. Împreună în societate. Cererea în căsătorie. Logodna. Nunta. Aniversările şi alte evenimente fericite. Situaţii mai puţin plăcute (despărţire, divorţ etc.)

Atelierul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, atelierele nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa atelierul pe Zoom.us.

Pe site-ul Papersuede puteti citi un articol cu Monica Neatu pe tema bunelor maniere, iar pe blogul Fundaţiei veţi găsi un INTERVIU cu Monica despre poveştile şi curiozităţile de la curs.

Imagine preluată de aici: