BOEMA NEBUNĂ din Montmartre şi Montparnasse (13 şi 14 august)

Întâlnirile au loc luni 13 şi marţi 14 august, de la 19.00 la 21.00

BOEMA… însuşi cuvântul e ca un turbion şi miroase straşnic a libertate.

Multe creioane s-au tocit încercând să definească boema: e clar că e un mod de viaţă radical şi idealist la care aderi voluntar, pentru că vrei să ai libertate completă de gândire şi creaţie.

Evident, pentru toate astea trebuie să plăteşti amarul preţ al boemei: foame vecină cu leşinul, traiul într-o mansardă friguroasă, încălzită doar la focul sacru al prieteniei, nopţi de beţie şi aventura care intră în legendă, sinuciderile confraţilor mai slabi, dispreţul faţă de o societate subjugată de lăcomie, dar şi solidaritatea sublimă cu cei care renunţă la orice fel de certitudine ca să intre în graţiile muzelor.

Din toate boemele lumii niciuna nu a fost mai nebună şi mai completă ca aceea din Montmartre şi Montparnasse. Aici Picasso, sărac şi flămând, extrăgea cârnăciori de la botul motanului, ca să-şi hrănească iubita, aici poetul Nerval se plimba pe bulevard cu un homar în lesa, aici Dorgelle picta un tablou cu coada unui magar… în aceste periferii ale Parisului, în care nimeni nu ştia unde va dormi deseară, au crescut artiştii care au eternizat gloria Franţei.

Cursul acesta vă va spune povestea lor: sărăcia artiştilor, cafenelele nepieritoare în care s-a făurit avangarda, carnavalurile şi dansurile îndrăcite de la Closerie de lilas sau Moulin de la Galette şi viaţa lor cotidiană dusă lângă drojdia societăţii: poeţi lângă proxeneţi, pictori lângă peticari, filosofi lângă cârciumari, genii lângă proscrişi.

Nu există om pe pământ care să afle ce e boema şi să nu-şi dorească măcar  o zi să trăiască cu ea, ca ea…

1. Analiza boemei ca fenomen social şi cultural. Descoperirea Montmartre-ului: locatari, străzi celebre, viaţă cotidiană, negustori, localuri, transport etc. Ateliere celebre din Montmartre:

• Renoir, Suzanne Valladon, Maurice Uttrillo
  • Beţia şi mizeria lui Modigliani
  • Banda lui Picasso de la Bateau-Lavoir
  • Sordida periferie: Cartierul Maquis
  • Un cârciumar de legendă: Moş Frede şi localul Lapin Agile

2. Istoria Montparnassului: serbări câmpeneşti, gastronomie, străzi celebre, confort şi transport. Closerie des Lilas şi poeţii săi. Colonia La Ruche – sărăcie şi geniu: Chagall, Leger, Zadkin. Cafenele de legendă: Le Dome şi La Rotonde. Montparnassul pe timp de război. Balurile negre de la Jockey: apogeul anilor nebuniCabarete celebre: Moulin Rouge şi Moulin de la Galette. La Goulue: figura legendară şi muza lui Tolouse Lautrec. Cabaretul Chat Noir şi parfumul sfârşitului de secol. Aristide Bruant şi al său celebru Mirliton. Negustori şi vânători de talente: Ambroise Volard. Petreceri faimoase la Bateau-Lavoir, Rousseau Vameşul.

Suprarealiştii intră în scenă: Yves Tanguy, Andre Breton, Andre Masson, Max Ernst, Miro. Americani în Montparnasse: Gertrude Stein, Hemingway, Scott Fitzgerald.

Imagine – Bal au Moulin Rouge (1890), Henri de Toulouse-Lautrec

Inscrie-te la acest atelier »