BOEMA NEBUNA din Montmartre si Montparnasse (22-23-24 iunie)
 

BOEMA… insusi cuvintul e ca un turbion si miroase strasnic a libertate.

Multe creioane s-au tocit incercind sa defineasca boema: e clar ca e un mod de viata radical si idealist la care aderi voluntar, pentru ca vrei sa ai libertate completa de gindire si creatie.

Evident, pentru toate astea trebuie sa platesti amarul pret al boemei: foame  vecina cu lesinul, traiul intr-o mansarda friguroasa, incalzita doar la focul sacru al prieteniei, nopti de betie si aventura care intra in legenda, sinuciderile confratilor mai slabi, dispretul fata de o societate subjugata de lacomie, dar si solidaritatea sublima cu cei care renunta la orice fel de certitudine ca sa intre in gratiile muzelor.

Din toate boemele lumii niciuna nu a fost mai nebuna si mai completa ca cea din Montmartre si Montparnasse: aici Picasso, sarac si flamind, extragea cirnaciori de la botul motanului, ca sa-si hraneasca iubita, aici poetul Nerval se plimba pe boulevard cu un homar in lesa, aici Dorgelle picta un tablou cu coada unui magar… in aceste periferii ale Parisului, in care nimeni nu stia unde va dormi deseara, au crescut artistii care au eternizat gloria Frantei pentru totdeauna.

Cursul, organizat in trei intilniri, vrea sa va spuna povestea lor: saracia artistilor, cafenelele nepieritoare in care s-a faurit avangarda, carnavalurile si dansurile indracite de la Closerie de lilas sau Moulin de la Galette si viata lor cotidiana dusa linga drojdia societatii: poeti linga proxeneti, pictori linga peticari, filosofi linga circiumari, genii linga proscrisi.

Nu exista om pe pamint care sa afle ce e boema si sa nu-si doreasca macar  o zi sa traiasca cu ea, ca ea…

ZIUA 1: Analiza boemei ca fenomen social si cultural. Descoperirea Montmartre-ului: locatari, strazi celebre, viata cotidiana, negustori, localuri, transport etc. Ateliere celebre din Montmartre:

  • Renoir, Suzanne Valladon, Maurice Uttrillo
  • Betia si mizeria lui Modigliani
  • Banda lui Picasso de la Bateau-Lavoir
  • Sordida periferie: Cartierul Maquis
  • Un circiumar de legenda: Mos Frede si localul Lapin Agile

ZIUA 2: Cabarete celebre: Moulin Rouge si Moulin de la Galette. La Goulue: figura legendara si muza lui Tolouse Lautrec. Cabaretul Chat Noir si parfumul sfirsitului de secol. Aristide Bruant si al sau celebru Mirliton. Negustori si vinatori de talente: Ambroise Volard. Petreceri faimoase la Bateau-Lavoir: Rousseau Vamesul.

ZIUA 3:  Istoria Montparnassului: serbari cimpenesti, gastronomie, strazi celebre, confort si transport. Closerie des Lilas si poetii sai. Colonia La Ruche – saracie si geniu: Chagall, Leger, Zadkin. Cafenele de legenda: Le Dome si La Rotonde. Montparnassul pe timp de razboi. Balurile negre de la Jockey: apogeul anilor nebuni.

Suprarealistii intra in scena: Yves Tanguy, Andre Breton, Andre Masson, Max Ernst, Miro. Americani in Montparnasse: Gertrude Stein, Hemingway, Scott Fitzgerald.

Imagine – Bal au Moulin Rouge (1890), Henri de Toulouse-Lautrec

 


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!