Biserici domneşti din vechiul Bucureşti – Tur ghidat
 

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 20 aprilie, ora 11.00, să descoperiţi bisericile domneşti din vechiul Bucureşti.

În această expediţie culturală veţi fi călăuziţi de istoricul Anita Sterea, care vă va povesti istoria acestor importante lăcaşuri de cult.

A fost odată, nu foarte de mult, la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, un oraş mare cu străzi elegante şi pieţe construite în stil european în al cărui centru sălăşluia cu mândrie Curtea şi Biserica Voievodală din secolul al XIV-lea, Hanul lui Manuc, Lipscani, zonă comercială plină de viaţă, Biserica Metropolitană care domina oraşul din locul în care a fost aşezată, cu mînăstiri medievale construite de personalităţi marcante ale istoriei şi culturii poporului român (de ex. Văcăreşti, Mihai Vodă, Radu Vodă, Antim Ivireanul). Case care fuseseră construite în jurul bisericilor atestând astfel comunităţi umane strâns legate de valorile creştinismului. A traversa oraşul însemna să treci pe lângă siluetele bisericilor al căror număr şi varietate lasă o puternică impresie în sufletul oricărui călător.

Zona Unirii pe lângă centrul rutier al capitalei este şi o zonă cu o puternică încărcătură istorică. Asociată cu perioada comunistă şi cu trasarea noului centru civic, zona Unirii reprezintă şi un reper pentru Bucureştiul de odinioară. O zonă distrusă, dar care a reuşit în egală măsură să conserve adevărate bijuterii arhitecturale de secol XVII-XIX. Ascunse în spatele marilor blocuri de pe Bulevardul Unirii, şi puţin cunoscute publicului larg stau biserici cu o istorie  deosebită şi cu un stil arhitectural diferit.

Ne propunem astfel o plimbare prin epoci şi stiluri diferite. De la Biserica Domniţa Bălaşa, o biserică de a doua jumătate a secolului al XIX-lea, biserica ce ţinea de complexul Spitalului Brâncovenesc, la Mănăstirea Antim, biserica de secol XVIII-lea ctitorie a marelui ierah Antim Ivireanu, trecând pe la Biserica Patriarhală, o biserică de data aceasta de secol XVII, şi terminând la Mănăstirea Mihai Vodă, una din puţinele ctitorii cunoscute ale lui Mihai Viteazu în Bucureşti şi una din cele mai vechi biserici din capitală.

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!