Avangardă, Impresionism şi Belle Époque. O călătorie imaginară într-un secol care a schimbat lumea (29 iunie-2 iulie)

Cele patru întâlniri au loc zilnic: luni 29, marţi 30 iunie şi miercuri 1, joi 2, de la 19.00 la 21.00. Cursul are loc şi online, şi la sediul fundaţiei, dacă o va permite contextul.

În imaginarul european, perioada 1850-1950 este asociată unei imagini complexe, ce are drept punct de plecare strălucirea culturală şi bogăţia unei lumi ce îşi trăieşte cu fast apogeul, ajungând, apoi, la drama şi angoasele războaielor, crizelor şi spaimele omului contemporan. În acest amalgam, deopotrivă fermecător şi neliniştitor, putem zări picturi celebre, un stil de viaţă extravagant şi scandalos, romane care au încântat şi au şocat. Dar tot aici remarcăm bucuria de a trăi a unor oameni care au încercat să treacă dincolo de spaime cu ajutorul artei şi imaginaţiei.

Vă propun să pătrundem într-o lume în continuă mişcare, care a inventat cinematograful şi a descoperit psihanaliza, a experimentat ineditul, dar şi interdicţia. Atelierul nu e o incursiune exclusiv istorică sau estetică ci, mai degrabă, o călătorie în imaginarul, bucuriile, visele şi dramele oamenilor acestei epoci.

Sensibilitatea noastră contemporană, obosită sau curioasă, se va delecta cu tihna, strălucirea, fronda şi teribilismul străbunicilor noştri.

Temele ce lor patru întâlniri sunt:

1. Europa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Avangarda europeană – cultură şi politică. Salonul Refuzaţilor şi scandalul impresioniştilor. Cazul Manet. Expoziţiile impresioniştilor. Mitul Parisului. Boema din Montmartre. De la Moulin Rouge la Sacre Coeur. Toulouse-Lautrec şi imaginea boemei.

2. Belle Époque – cum s-a născut mitul epocii fericite? Expoziţiile universale şi minunata invenţie a fraţilor Lumière. Arta şi revoluţia industrială. Gloria afişului. Aventura Bateau-Lavoire şi banda lui Picasso. Fovism, primitivism, cubism. „Arta neagră” în colecţiile europene. Viena în epoca lui Klimt şi Freud.

3. Europa anilor nebuni. Baletele ruseşti – De la Ritualul Primăverii la Parade. Băietana. De la Dada la Suprarealişti. Imaginaţia la putere. Americanii la Paris. Epoca vitezei. Jazz şi La Revue Nègre.

4. Art deco şi Bauhaus. Berlinul interbelic. Arta şi tentaţiile puterii. Dramele războiului: Picasso – Guernica. Avangardele europene la New York. Sfârşitul războiului.

foto: pictură de Pierre-Auguste Renoir – Bal du moulin de la Galette.

Înscrie-te la acest atelier »