Atelierul de scriere creativa – modulul 2
 

Modulul de scriere creativa pentru avansati ofera ocazia de a confrunta textele deja scrise cu o critica de tip ”brainstorming”. De la un caz la altul se vor face recomandari si sugestii. Cursul acesta e mai mult un atelier de lucru in colectiv, supus unui ghidaj practic si teoretic in egala masura.

Se vor prezenta tehnici de explorare si stimulare a imaginatiei (lucid dreaming, self awareness, mind flow, exercitii de decriptare, fictionalizare, simbolizare etc).

Temele atelierelor sint:

1. Aprofundarea lui ”a scrie” din perspective diverse (filosofie, psihanaliza, sociologie). Legatura dintre poezie si cunoastere. Tehnica vs. inspiratie. ”A scrie înseamna ”a te scrie”. Literatura ca salvare. Lectura din ”Imnele orfice”.

2. Expresia bine echilibrata. Metafora si uzul ei. Raportul dintre vizibil si invizibil in literatura. Auto-ironia si atitudinea veritabila. Lectura din ”Imnele noptii” – Novalis si din povestirile lui Cehov.

3. Descoperirea idealismului magic, intelegerea realismului fantastic. Excursie in gandirea poetica a lui Georg Trakl. De ce nu poate fi proza ”prozaica”. Diferite tipuri de dozaj si raporturi necesare. Mind-mapping, gradinarie si apicultura – metafore si tehnici ale scrisului.

4. Poem vs. proza. Lecturi din Baudelaire. Esenta si ornamentul in universul poeziei. Legaturi intre Haiku si Zen. Proza poetica – Nabokov, Eliade si Max Blecher. Analize si tenhici ale purificarii cuvantului scris.

5. Chiasma fertila: materia in poezie si materia prozei. Simbolistii si conceptul de nostagie.Incursiune in dialog. ”A scrie” – modus vivendi.


Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!