Atelier online de poveşti filosofice

Atelierul de poveşti filosofice este varianta mai prietenoasă şi degajată a unui curs clasic de filosofie.

La ce ne ajută poveştile filosofice? Avem ce învăţa din basme sau din înţelepciunea populară spusă prin întâmplările unor personaje aparte? Ne putem descoperi pe noi prin intermediul unor poveşti ce vin din culturi depărtate? Putem găsi legături între lumea arhaică a poveştilor populare şi vieţile noastre moderne? Ne poate face o povestire să fim oameni mai buni? Sau sunt ele mai degrabă menite să ne ajute în cunoaşterea de sine şi a naturii umane?

Deşi poveştile sunt de obicei folosite pentru a-i învăţa pe copii să distingă binele de rău, ele pot purta idei care să pună pe gânduri orice om. De aceea, vă propunem un atelier de poveşti filosofice pentru adulţi. În cadrul întâlnirilor noastre, ne vom reîntoarce în universul basmelor şi al poveştilor de odinioară, ca să explorăm teme importante ale filosofiei: prietenia, sacrificiul, natura binelui, imaginea de sine sau rostul existenţei.

Scopul acestor ateliere nu este doar de a-i face pe cursanţi să observe modul în care gândesc şi de a descoperi laturi ale naturii umane, ci şi de a crea experienţa unui lucru colaborativ.

Atelierul nu va avea formatul clasic în care sunt predate adevăruri despre o anumită temă. Din contră, atelierul va antrena capacitatea cursanţilor de a gândi împreună cu ceilalţi, de a risca să spună idei noi şi de a pune pe plan secund propria persoană în favoarea grupului.

Itinerariul nostru prin tărâmul mentalităţilor va cuprinde poveşti orientale, poveşti zen, şi chiar şi poveşti româneşti. Fiecare poveste va veni împreună cu un set de întrebări al cărui rol este să ghideze explorarea temelor filosofice din spatele poveştii. Astfel, vom învăţa să nu rămânem la prima interpretare pe care mintea noastră o produce, ci să avansăm înspre a vedea aceeaşi situaţie din mai multe unghiuri şi a antrena o flexibilitate a propriei minţi.

Temele celor 3 întâlniri ale atelierului de poveşti filosofice:

1. Ulcica spartă. Poveste filosofică budistă. Întrebarea călăuzitoare: Ar trebui să acceptăm ceea ce suntem? Concepte: frumuseţe, subestimare, reconciliere, utilitate.

2. Ologul Shu, de filosoful chinez Zhuangzi. Întrebarea călăuzitoare: Este pragmatismul o virtute? Concepte: moralitate, şansă, adaptare, putere.

3. Prostia omenească, de Ion Creangă. Întrebarea călăuzitoare: Este rău să ne înşelăm?Concepte: normalitate, relativism, impulsivitate, aşteptări, toleranţă.

4. Cuviosul şi oaspetele, poveste indiană, din Poveştile lui Bidpai. Întrebarea călăuzitoare: Ar trebui să ţintim mereu către mai mult? Concepte: lăcomie, autenticitate, superficialitate

5. Bărbatul care mergea pe apă. Poveste filosofică sufită. Întrebarea călăuzitoare: Ce este cunoaşterea? Concepte: certitudine, încăpăţânare, nonşalanţă.

Vă aşteptăm la atelierul de poveşti filosofice!

People photo created by yanalya – www.freepik.com

Cumpără »