Atelier de Vorbire în public – Secretele unei prezentări de succes
 

Mergi la o conferinţă, participi la o prezentare, o şedinţă sau un atelier. Sunt trecute în revistă doar câteva dintre momentele în care ajungi să fii inspirat de oameni renumiţi sau nu, dar care au un lucru în comun: susţin cu lejeritate un discurs captivant pe orice scenă. Transmit mesajul cu încredere, îţi găsesc uşor cele mai potrivite cuvinte, se exprimă în imagini sau folosesc statistici care te pun pe gânduri, creează momente unice. Unde mai pui că par să nu depună niciun efort. Sunt autentici şi unii ar spune din capul locului că sunt născuţi să captiveze audienţa.

Timid(ă), dar echipat(ă) cu o fărâmă de dorinţă şi curaj de a schimba ceva la tine, răsfoieşti sub lumina zilei sau a becului o carte, un articol în care citeşti despre frica de a vorbi în public. Un stereotip destul de popular în lume redat sub forma „oamenii ar prefera să moară decât să vorbească în public”. Împachetat în diferite procente, devine deodată un motiv suficient pentru care să nu mai vrei să dezvolţi mai sus numita abilitate.

În cele din urmă, cu greu, ajungi să fii actorul principal într-un atelier de vorbire în public. Prezentatorul a explicat, acum câteva minute, motivele pentru care emoţiile reprezintă partea normală a carierei de vorbitor. Cu toate acestea, acum eşti cea/cel din lumina reflectoarelor. Toţi ochii, familiari sau nu, sunt aţintiţi asupra ta, iar tu vorbeşti cu tine. Ideile din cap şi cele răsfirate pe o foaie par să nu mai aibă structura planificată, iar vocea tremură, respiraţia îţi e tăiată, palmele transpirate. Ajungi într-un colţ după cele 5 minute de glorie, care par 60. În timp ce primeşti păreri pozitive de la cei din jur, uimit, eşti prea ocupat(ă) să ai un dialog cu tine despre ce ar fi putut să meargă mai bine. :)

Stop cadru! Poate că simţi că e timpul să renunţi acum pentru că nu e de tine. Vorbitul în public e o abilitate nativă, îţi zici. Dar chiar în acest cadru, te pot asigura că, după multe discursuri observate, am învăţat că şi în spatele celor mai talentaţi povestitori zac multe ore de pregătire. Sigur, poate că unii au fost mai norocoşi când s-au născut, dar majoritatea pot fi numiţi prezentatori eficienţi pentru că s-au antrenat în această direcţie cu dedicare. Fie că au urmat studii formale, fie că s-au bucurat de sesiuni de coaching, au folosit fiecare oportunitate de a sta în picioare şi de a livra propriile discursuri. Pe lângă experienţă, îţi pot spune că potrivit unui studiu recent la care au participat peste 300 de oameni de afaceri, capacitatea de a comunica eficient – inclusiv de a vorbi în public – s-a situat pe primul loc pe lista aptitudinilor de care sunt interesaţi angajatorii.

Aşadar, dacă eşti motivat să îţi dai o a doua, a treia sau o nouă şansă, poţi pleca în călătorie informându-te mai mult despre importanţa vorbitului în public. Un bun început, în cazul în care vrei să afli şi un răspuns personalizat la întrebarea „De ce locul tău e pe scenă?”,  ar fi să participi la cele 4 ateliere despre descrierea cărora poţi citi în continuare. :)

Atelierul 1 – Elemente introductive 

Despre discursul public (istorie, asemănări şi diferenţe între discursul public şi conversaţie)

Recomandări pentru un discurs public etic

Sfaturi despre ce înseamnă o bună prezentare a discursului

Primele emoţii şi primul discurs (pregătirea şi susţinerea unui discurs pe o temă aleasă)

Atelierul 2 – Pregătirea discursului personal 

Alegerea temei şi a obiectivelor, analiza publicului, sortarea informaţiilor

Tehnica 3P, schiţa discursului

Limbaj, metode, elemente verbale, paraverbale şi nonverbale

Atelierul 3 – Susţinerea discursului (creare, livrare şi feedback primit de la fiecare participant pe un discurs ) 

Atelierul 4 – Recapitulare. Cum pui în practică tehnicile învăţate, cu uşurinţă? 

Testimoniale:

„Acest curs ar trebui recomandat celor care se tem că nu le vor ieşi prezentările, că nu sunt capabili să ţină un discurs sau că nu au nimic de spus. Pentru mine a fost un moment de schimbare şi sper să fie şi pentru alţii la fel.” (Maria N.)

„Am profitat din plin de sfaturile minunate ale Iuliei, care ne-a îndreptat spre perfecţionism, ne-a împărtăşit propriile experienţe şi ne-a încântat cu jovialitatea ei.” (Bianca I.)

Imagine preluată de aici:

https://www.pexels.com/photo/man-standing-in-front-of-board-with-people-sitting-inside-a-room-1389122/

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!