Atelier de Scenaristică – Cum se scrie un film
 

Atelierul este deschis iubitorilor de cinema, tinerilor şi persoanelor care doresc să se familiarizeze cu domeniul scenaristicii şi să experimenteze scrisul unui scenariu, pentru oricare din mediile vizuale cunoscute – cinema, TV sau Internet.

În sens larg, el pune la dispoziţie noţiunile de bază ale oricărui tip de scriere narativă, stimulând cursanţii să parcurgă şi să-şi însuşească principiile conducătoare ale oricărui demers de imaginare a unei poveşti. Pe parcursul întâlnirilor, participanţii vor fi familiarizaţi cu instrumentarul tehnic, cu mijloacele prin care un scenarist reuşeşte să-şi ducă la îndeplinire intenţiile.

Elementele de teorie vor fi ilustrate prin analiza unor secvenţe din filme de referinţă din cinematografia universală, participanţii fiind încurajaţi să-şi formeze propriile puncte de vedere asupra lor şi să le pună în aplicare, având ca scop ultim dezvoltarea unui scenariu de scurtmetraj. Vor fi îndrumaţi şi vor primi feedback-ul adecvat pentru a îndeplini toţi paşii necesari scrierii scenariului – de la idee la redactarea finală.

Pe durata atelierului, cursanţii sunt incluşi într-un program de follow-up pe email, primind periodic informaţii şi documente relevante cu privire la domeniul scenaristicii.

Cursanţii beneficiază de acces permanent în cadrul grupului de facebook Cum se scrie un film, un spaţiu menit să întreţină reflecţia şi dialogul despre scenaristică, dar şi să încurajeze dezvoltarea scenaristicii româneşti.

Structura atelierului:

1. Noţiuni introductive. Elemente constitutive

2. Structura poveştii în şapte paşi. Studii de caz. Aplicaţii

3. Principiul antagonismului. Idee principală şi contraidee. Studii de caz. Aplicaţii

4.  Tipuri de personaje. Studii de caz. Aplicaţii

5. Reguli de compoziţie. Observaţii, dificultăţi, soluţii. Studii de caz. Aplicaţii

6. Exerciţiu de improvizaţie – imaginarea planului unui viitor scenariu de film

Impresiile participanţilor:

Un curs relaxant şi dens din punct de vedere teoretic, pentru un novice în ale scenaristicii. M-a învăţat cum să fiu sintetic în gândire şi în scris şi cum să transform dialogul interior al personajelor în acţiuni care să exprime acel dialog. Vlad este un tip amuzant, plin de referinţe cinematografice şi face o treabă excelentă cu cei care vor să se lanseze sau perfecţioneze în scenaristică. (George Bragadireanu)

Atelierul pe care l-am făcut cu Vlad m-a apropiat mai mult de un vis care credeam că s-a pierdut în timp: acela de a da la Facultatea de Regie de Film. Pe vremea când a trebuit să fac o alegere, mi-a fost foarte teamă să-mi încerc puterile. Acum, după mulţi ani, ce-i drept, am îndrăznit şi am intrat prima pe listă. Iar acest lucru se datorează şi atelierelor pe care le-am făcut cu Vlad şi pentru care îi sunt recunoscătoare. (Hildegard Ignătescu)

Întotdeauna filmele m-au fascinat  şi mereu mi-am dorit să înţeleg cum se scrie un scenariu. În momentul în care m-am înscris  la curs nu aveam nicio pregătire în acest domeniu şi nici nu mă aşteptam că voi scrie ceva, însă complexitatea cursului, modul de prezentare a teoriei şi încurajările primite m-au determinat să-mi expun câteva idei într-un scenariu de scurtmetraj. Acum, îmi dau seama că acest curs nu doar că mi-a satisfacut o curiozitate, ci mi-a oferit şi posibilitatea  să-mi descopăr o nouă pasiune, scrierea de scenarii de film. (Elena Zafiu)

Video: Regia Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net

Imagine preluată de aici: goo.gl/g1DvbR


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!