Atelier de inteligenţă emoţională

LA ACEST CURS NU MAI SUNT LOCURI.

Inteligenţa emoţională a devenit un termen foarte folosit odată cu apariţia, spre finalul anilor ’90,  a celebrei cărţi cu acelaşi nume, scrisă de Daniel Goleman. Conceptul îşi are aplicabilitate astăzi în zone multiple ale vieţii de zi cu zi, fie că vorbim despre creşterea copiilor, pedagogie, publicitate sau bussines.

Cercetările ne spun că inteligenţa emoţională este un bun indicator al bunăstării individuale şi colective pe termen lung şi că ar fi mult mai importantă decât, de exemplu, inteligenţa cognitivă sau realizările academice.

A fi conştient de sine şi de relaţiile cu alţii este o necesitate, mai ales în lumea de astăzi. În procesul educaţiei, în acord cu filosofia axată pe ştiinţă, intelect şi cantitativ a ultimelor secole, o parte esenţială a experienţei de a fi om a fost trecută cu vederea. Învăţăm ecuaţii complicate de matematică şi fizică, detalii din istorie şi reguli de gramatică, însă puţini dintre noi au avut norocul de a fi instruiţi, de exemplu, ce să facă atunci când simt tristeţe, furie sau invidie.

Inteligenţa emoţională este un instrument ce are drept pre-condiţie o bună cunoaştere de sine. Înseamnă capacitatea de a ne înţelege pe noi înşine, de a descâlci firele încurcate ale trăirilor, gândurilor si comportamentelor noastre şi de a putea aplica ceea ce descoperim în legătură cu natura umană asupra altor persoane şi a relaţiilor noastre cu acestea.

La acest atelier ne propunem să descoperim care sunt paşii pentru a deveni mai atenţi la trăirile sufleteşti, ce ne e de ajutor şi ce ne împiedică în acest proces, ce sunt emoţiile, cum funcţionează mintea şi care sunt fundamentele neurobiologice ce susţin inteligenţa emoţională.

Temele atelierului de inteligenţă emoţională sunt:

1. Ce înseamnă mai exact inteligenţa emoţională şi căror arii ale vieţii psihice se aplică? Funcţiile emoţiilor şi tipuri de emoţii.

2. Pe scurt despre structura creierului şi relaţia dintre emoţii, sentimente, gânduri, comportamente.

3. Exerciţii de lucru cu sine şi ceilalţi care ne ajută în dezvoltarea inteligenţei emoţionale

4. Capcane şi aspecte negative ale inteligenţei emoţionale. Concluzii şi discuţii

Inscrie-te la acest atelier »