Atelier de Ikebana: Hinamatsuri 雛祭り- Sărbătoarea feminităţii
 

Atelierul se va desfăşura sâmbătă, de la ora 15:00.

Florile, plantele în general, pot fi simboluri ale iubirii, recunoştinţei, sărbătorii, reînnoirii etc. Ne place să le creştem, să le dăruim, să le primim sau pur şi simplu să le admirăm. Este cunoscut faptul că prezenţa florilor are o acţiune benefică asupra minţii, sufletului şi chiar trupului nostru.

‘Kokoro こころ‘ este un cuvânt japonez care reflectă ideea de minte, spirit şi suflet ca fiind împreună Unul, dar se referă şi la ideea de esenţă, înţelepciune, chiar sinceritate. Aceste nuanţe sunt pierdute în traducere, de obicei acest cuvânt fiind tradus cu ”inimă”.

Hana kokoro 花こころ (Inimă de Floare) este un spaţiu unde fiecare este invitat să încetinească ritmul, în acord cu natura, unde să-şi simtă sufletul învăluit în pace, bucurie şi iubire, unde să observe, chiar pentru o clipă, culorile, parfumul, nervurile frunzelor, frăgezimea petalelor. Este un parcurs blând, meditativ, în care vom învăţa să asociem plante, dar şi să reflectăm la multitudinea de daruri pe care Natura ni le oferă cu iubire, în generozitatea ei infinită.

Pe 3 martie, în Japonia se celebrează Hinamatsuri (雛祭り), Sărbătoarea Păpuşilor sau Ziua Fetiţelor, numită şi Momo no sekku sau Festivalul Florii de Piersic, simbol al tinereţii, frumuseţii, longevităţii.

În China antică se credea că piersicul are puterea de a alunga spiritele rele şi ghinionul şi de a conferi sănătate şi longevitate. Această tradiţie de a folosi floarea de piersic cu scop ritualic a fost adusă în Japonia de către aristocraţii ce au vizitat China în perioada Heian (794-1185), tradiţie ce s-a răspândit în rândul tuturor claselor sociale şi a devenit una dintre sărbătorile importante ale Japoniei.

Noi vom sărbători feminitatea printr-un atelier dedicat doamnelor, în cadrul căruia vom crea aranjamente elegante, feminine, în amintirea copilăriei noastre şi a fetiţei din noi, care există încă şi va exista întotdeauna.

Vom învăţa să privim cu atenţie plantele şi să ne privim şi pe noi, în relaţia cu ele, cu răbdare, cu compasiune, cu acceptare. Crearea armoniei într-un aranjament Ikebana duce către recrearea ei în sufletul nostru. Cele mai ascunse comori ale sufletului vor fi astfel revelate. Frumuseţea şi armonia florilor vor transforma şi sufletul nostru totodată, iar echilibrul va fi restabilit, înăuntru şi în afară.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!