Atelier de grafică: tuşuri colorate şi stampă japoneză

Arta Grafică oferă o paletă foarte largă de forme de expresie, iar tuşul ca material de lucru esenţial în grafică are o bogăţie greu de imaginat. Dacă vrei să înveţi să desenezi în tuş, îţi propunem un curs nou la care să explorezi folosirea mai multor instrumente destinate caligrafiei.

Vom face câteva scurte opriri în momente importante din istoria artei europene, din evul mediu până în prezent, dar vom explora şi îndepărtatul Orient, cu stampele sale delicate. Exerciţii de haşură şi liniatură, pată plată şi decorativă ce la final se întregesc într-o lucrare personală unde ne putem alege singuri stilul de lucru. Învăţăm cum se foloseşte peniţa sau băţul şi ce are deosebit o pensulă de caligrafie. Aflăm şi punem în practică o serie de noţiuni de bază ale desenului.

La finalul celor trei întâlniri, vei putea pleca acasă cu trei lucrări diferite ca formă de expresie şi subiect.

1. Peisaj în tuş cu peniţă, băţ de bambus sau pană de gâscă.

Desenezi un peisaj, inspirat de mari artişti precum Van Gogh sau Pieter Bruegel. Pe lângă clasica peniţă, foloseşti şi alte tipuri de instrumente, de diferite grosimi. Lucrezi cu tuş sepia.

2. Tuşuri colorate şi stampa japoneză

Exerciţiul de la această întâlnire va consta în realizarea unei reproduceri după o stampă japoneză. Vei lucra cu pensule şi peniţe şi vei testa o gamă largă de culori de tuşuri, ca să faci o stampă cât mai aproape de modelul original. Ca variantă la copie vei putea lucra propria compoziţie: un autoportret într-un stil cât mai apropiat de cel al stampei japoneze.

3. Peniţa şi pensula – natură statică

Desenezi după natură. Foloseşti la alegere instrumentele şi tehnicile pe care le-ai descoperit la primele două întâlniri. Vei merge pe monocromie sau policromie, în funcţie de ceea ce vrei să reprezinţi. Desenul după model este unul ce presupune o dezvoltare a simţului de observaţie. Vei învăţa despre construcţie, paginaţie, umbre proprii şi umbre purtate.

Înscrie-te la acest atelier »