Atelier de Improvizatie si Teatru corporal (8-12 august)

intalnirile se desfasoara zilnic: luni 8, marti 9, miercuri 10, joi 11, vineri 12 august

Ce înseamnă teatrul corporal?

Fie ca suntem actori profesionişti sau simpli amatori şi iubitori de teatru, purtam cu noi un accesoriu esenţial şi anume corpul. Încă din antichitate importanta corpului în manifestările artistice a ocupat un loc important, deoarece limbajul corporal este unul universal. În timp, limbajul corporal s-a îmbogăţit însuşindu-şi reperele fiecărei societăţi. Odată cu ele, şi gesturile au căpătat înţelesuri noi, punând baza unui cod sau limbaj.

Expresivitatea corporala este un mijloc de comunicare nativa pe care cu toţii îl folosim. În teatru ca şi în dans, stăpânirea şi folosirea corpului este indispensabila. Pentru a stăpâni corpul şi imaginea pe care o transmitem trebuie sa-l antrenam şi sa îl conectam cu gândirea şi imaginaţia noastră.

Diversele tehnici şi curente de teatru corporal şi gestual au ca scop crearea unui limbaj capabil sa exprime emoţiile, stările si gândurile celui ce îl foloseste. Un astfel de limbaj este mima. Atunci când vrem sa exprimam rapid şi eficient o informaţie recurgem deseori la mima. În teatru şi dans, expresia limbajului de mima se traduce printr-o pantomima. Tehnica de mima sau limbajul de mima se pot învăţa şi stăpâni într-una interval relativ scurt deoarece se bazează pe limbajul corporal universal.

Avantajele unui atelier de teatru corporal:

Învăţând sa ne controlam corpul vom învăţa să ne controlam şi emoţiile şi astfel vom putea fi mai siguri pe noi şi mai relaxaţi. Aceste avantaje sunt atuuri importante pentru un actor, orator sau pentru oricine vrea să se exprime liber în orice situaţie.

Pentru a învăţa şi progresa în acest sens, jocurile şi improvizaţia vor predomina, iar lor li se vor alătura diferite tehnici de relaxare a corpului, de întărire şi coordonare a muşchilor, cât şi noţiuni de dans şi chiar procedee inspirate din artele marţiale.

În funcţie de determinarea fiecăruia şi exigenţa pe care o avem, vom putea stăpâni tehnica de mima descriptiva (adică sa putem reproduce cu ajutorul corpului orice obiect sau pesonaj) şi mai departe vom putea realiza scene în care miza va fi sa exprimam emoţiile şi stările pe care le dorim totodată creând un decor imaginar şi inteligibil pentru toţi.

Testimonial: “Am participat si la alte ateliere de acest gen sustinute de alti actori, insa, lectorul are un atuu, deoarece, pe langa partea de exercitii, discuta despre fiecare participant in parte si tine discursuri detaliate si bine concepute despre ideile si jocurile pe care le-a propus la acest atelier.” (A.T.)

In imagine – Audrey Hepburn si Gregory Peck la filmarile de la “Roman Holiday”, 1953, preluata de aici: