Atelier de Art Terapie
 

Cursul de art terapie pe care îl propun se va desfăşura pe parcursul a 5 şedinţe. Vom experimenta împreună puterea extraordinară a sunetului, a dansului, a meditaţiei, a culorilor şi a poveştilor prin intermediul picturii.

Dacă fie şi pentru un singur moment privim către lucrările orcărui mare artist, dincolo de ceea ce am putea să înţelegem cu ajutorul intelectului, dincolo de frica de a nu înţelege, există simţirea. Arta trebuie simţită, experimentată şi apoi înţelesă.

Experienţa este modul nostru de a învăţa, experienţa directă. Spuneam că, dacă pentru un moment privim către lucrările unui mare artist sau citim o poezie, putem să experimentăm în propriul nostru corp, cu propria noastră simţire, la distanţă de sute de ani, ceea ce el trebuie să fi trăit şi experimentat în acele momente în care picta sau compunea muzică, dansa sau scria poezie. Şi e posibil ca, în acel moment, o mică parte din noi să vibreze şi să se schimbe pentru totdeauna ceva în structura noastră interioară, să primim răspunsuri şi să privim lumea altfel. Arta cu adevărat valoroasă este ca o fântână, iar apa pe care o bem de acolo ne ajută să ne înţelegem în primul rând pe noi: de unde venim şi cine suntem.

Arta nu trebuie ştiută sau înţeleasă, ca să ne bucurăm de ea nu avem nevoie de talent, ci de curajul de a ne da voie să fim liberi, curioşi, şi lipsiţi de prejudecăţi. Arta nu este o abilitate, ci capacitatea noastră de a ne observa într-un context nu mereu confortabil şi de a învăţa mereu despre noi.

Fiecare experienţă, pe care alegem să o avem aici pe pământ, pe parcursul celor 25.550 de zile, cât se pare este media de viaţă a unui om, ar trebui să aducă apropierea de Sinele nostru adevărat, profund. Iar arta, muzica, dansul, poezia, toate la un loc, scot la suprafaţă această grădină infinită care este  interiorul nostru. Este important să o explorăm, pentru a descoperi ce fel soiuri de plante şi flori adăposteşte, cum trebuie ele îngrijite sau ce fel de apă le hrăneşte, pentru ca apoi să putem înţelege cu mai multă blândeţe lumea din jurul nostru.

Alain du Botton spune, în cartea sa „Arta ca terapie”, că arta ne arată „cum să iubim mai bine: râuri şi ceruri, autostrăzi şi pietre. Şi – foarte important – undeva în acest parcurs, cum să iubim oamenii.” .

Cursul acesta, la care îţi propun să te relaxezi şi să-ţi dai voie să-ţi explorezi şi cultivi latura creativă, va fi structurat în 5 întâlniri:

1. Sunetul şi culoarea – Vibraţia este vindecătoare. Suntem 70% apă, iar apa are memorie. Vom picta sunetele şi le vom experimenta.

2. Poveştile şi culoarea – Fiecare dintre noi va explora o anumită poveste şi vom înţelege la final cât de diferiţi şi unici suntem. Conştientizăm cum fiecare îşi are povestea lui interioară, care îl ghidează în absolut tot ceea ce face.

3. Dansul şi culoarea – Ne vom ocupa de corp, dar şi de puterea acuarelei. Descoperim cum gestul oferă libertate şi spaţiu interior. Vorbim despre apă şi despre curgere, despre ritm şi despre gest.

4. Meditaţia şi culoarea – Sensul cuvântului mistic este acela de a închide urechile, ochii şi nasul, adică simţurile prin care noi percepem realitatea. Atunci când le închizi pe cele din afară şi le deschizi pe cele din interior, descoperi comori nebănuite.

5. Yoga şi art terapia – Ne vom conecta la corp, la sistemul nostru nervos şi apoi vom explora pictând ceea ce am simţit.

La finalul cursului vom organiza  o mică expoziţie cu lucrările celor ce au participat la curs, dacă vor dori.

 

 

 

 

Imagine: lucrare realizată de lectorul Raluca Nicolaescu

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!