Antropologia corpului: de la body-building la corp-manifest

Putem afirma, fără să ne hazardăm, că e ceva de când corpul a evadat de sub jurisdicţia meticuloasă a medicilor sau de sub sprâncenele stufoase ale profesorului de anatomie. Neil Armstrong a îndrăznit şi l-a dus chiar pe lună, iar istoria l-a consacrat pentru faimosul lui „pas uriaş pentru omenire”. Pamela Anderson şi-a adus corpul în faţa bliţului controversatei reviste Playboy, iar media a înscăunat-o drept unul dintre sex simbolurile anilor ’90. Marina Abramović a încrediţat cu generozitate propriul trup Marelui Public, iar în 2010 zeci de mii de admiratori îşi aşteptau rândul în faţa Muzeului de Artă Modernă din New York pentru a petrece câteva minute uitându-se în ochii artistei.

Se zice că realităţile cele mai controversate sunt cele de sub ochii noştri. Am putea descoperi, însă, că pot fi şi deasupra, mai ales când avem un piercing în sprânceană. Nu sunt multe cursuri care se pot făli că îi pun la masă pe Maurice Leenhardt, David Le Breton împreună cu Marina Abramović şi protagoniştii serialului Nip/Tuck, dar totul este posibil.

O demonstrează cursul de faţăţinut de drd. Ana-Maria Niculescu-Mizil. Expus în varianta concentrată de două şedinţe – pentru că esenţele tari se ţin în sticluţe mici – dar fără aditivi alimentari, cursul îşi propune să trateze un subiect sensibil şi teribil de actual în era lui politically correct, a identităţilor din ce în ce mai fluide de gen şi etnice, a tulburărilor alimentare şi taliilor de Prinţesă Disney: corpul.

Cursul se serveşte drept aperitiv pentru o reflecţie asupra unei realităţi întrupate, cu un ceai fierbinte à la Fundaţia Calea Victoriei.

Temele cursului de antropologia corpului:

1. Odă unui avocado

Modernitatea şi singurătatea în trup

Body-building, cosmetică şi dietă. Originile unui stil de viaţă sănătos.

2. Floarea şi bisturiul

Tatuaje, piercing-uri şi chirurgie estetică. Corpuri epice, corpuri potenţate

Performance Art şi corpul-manifest

Recomandări bibliografice – pentru nărăvaşi:

1. Anemţoaicei, Ovidiu. (2017). O propunere de corpo-etica feminista: masculinitati si filosofia diferentei sexuale. TracusArte
  2. Chasseguet-Smirgel, Janine. (2008). Corpul ca oglindă a lumii. Editura Ideea Europeană
  3. Eco, Umberto. (2005). Istoria frumuseţii. Editura Rao;
  4. Eco, Umberto. (2014). Istoria urâtului. Editura Rao;
  5. Grunberg, Laura (coord.). (2010). Introducere în sociologia corpului. Polirom;
  6. Grunberg, Laura (coord.). (2010). Corp – Artă – Societate: reflecţii întrupate. Bucureşti: Editura UNaRte;
  7. Kaufmann, Jean Claude. (2009). Trupuri de femei, priviri de bărbaţi. Sociologia sânilor goi. Bucureşti: Humanitas
  8. Le Breton, David. (2010). Antropologia corpului şi modernitatea. Chişinău: Editura Cartier;
  9. Leenhardt, Maurice. (1979). Do Kamo: Person and Myth in the Melanesian World. University of Chicago Press

foto:  https://www.pexels.com/photo/photo-of-man-with-tattoos-1757001/

Inscrie-te la acest atelier »