Alexandra Ion

Alexandra Ion este arheolog şi antropolog. Printre subiectele de cercetare se numără preistoria Europei, arheologia funerară, antropologia corpului şi istoria colecţiilor anatomice şi antropologice. A absolvit Facultatea de Istorie (Universitatea din Bucureşti) şi un master la University of Sheffield, iar recent a încheiat o bursă de cercetare postdoctorală la McDonald Institute for Archaeological Research, University of Cambridge.

Printre activităţile de cercetare s-au numărat proiectele „Corpul uman în cadrul cercetărilor primilor antropologi români. Înfiinţarea antropologiei româneşti în context European” (în cadrul unei burse post-doctorale la Universitatea din Bucureşti) şi „Apoi au rămas corpuri. Regi medievali, de la analizele ADN la identitatea unei naţiuni” (în cadrul proiectului polonez interdisciplinar „Rex nunquam moritur. Comparative Approaches to Political Theologies from the Middle Ages to the Present”). A colaborat cu muzee şi institute de cercetare din ţară şi din străinătate, a publicat 30 de articole, capitol sau recenzii şi are câteva zeci de participări la conferinţe internaţionale şi naţionale, precum şi prezentări invitate în ţară şi în străinătate.

Pe lângă acestea, datorită interesului pentru promovarea ştiinţei către publicul larg, Alexandra a ţinut prezentări în trecut la Fundaţia Calea Victoriei şi mai recent în cadrul Cambridge Festival of Ideas şi Cambridge Science Festival. A avut apariţii la radio (Radio Cultural, RFI) şi în presa scrisă (Dilema), precum şi în mediul online prin intermediul blogului personal (Bodies and Academia) sau pe alte platforme (Contributors, europunkt.ro).

O selecţie de lucrări cuprinde:

– Ion, A. 2017. How interdisciplinary is interdisciplinarity? Revisiting the impact of aDNA research for the archaeology of human remains. Current Swedish Archaeology 25: 177-198.

– Ion, A. 2017. And then they were Bodies: Medieval Royalties, from DNA Analysis to a Nation’s Identity, in K. Mroziewicz & A. Sroczyński (eds.), Premodern Rulership and Contemporary Political Power. The King’s Body Never Dies, 217-237. Amsterdam: Amsterdam University Press.

– Ion A. 2016. The body of the martyr: between an archival exercise and the recovery of his suffering. The need for a recovery of humanity in osteoarchaeology. Archaeological Dialogues 23(2): 158–174.

– Dobos C. şi Ion A. (eds.) 2015. Bodies/Matter: narratives of corporeality. Martor, 20. Bucuresti: Martor.

– Ion, A. 2014. The making of historical bodies: sex, race, and type in the beginnings of the Romanian physical anthropology. Studii de Preistorie 11: 229-242.

– Ion A. 2014. Roşia Montană. When heritage meets social activism, politics and community identity. AP Online Journal in Public Archaeology 4: 51-60.

– Ion A. 2008. Oseminte umane descoperite în aşezări din aria culturii Gumelnita. Studii de Preistorie 5: 109-129.