Scoala de vara: Islamul – inteles prin povestile sale (30 iunie – 4 iulie)
 

Va invitam la un atelier cu Mario Barangea, in cadrul caruia incercam sa descifram simbolurile si poezia unui univers spiritual extraordinar de bogat si complex – atit de putin cunoscut de catre noi – si anume cel al culturii Islamice.

Pentru o mai buna intelegere sunt necesare lecturi intense si intinse, studiu sustinut, eruditie. Dar islamul se poate explica si altfel. Toata cultura musulmana, filosofia, arta, arhitectura, literatura, toate acestea sunt in egala masura marturii pentru o cunoastere a unui fel de a fi care este specific islamului.

Islamul încă rămâne o necunoscută pentru cei mai multi dintre noi. Dincolo de ceea ce citim în cărti sau vedem la televiziuni, lumea islamică pare ceva exotic si greu de pătruns.

Vă propun o abordare pe jumătate academică, pe jumătate destinsă, în câteva istorii simple si adânci în rost despre ce înseamnă Islamul. Fără predispozitii politice, fără înversunări inutile, fără prejudecăti obositoare.

Doar povestiri si căutare a frumosului.

Temele celor cinci întâlniri sunt:

1. Tăcerea dintâi – cuvinte labirint. Attar – poetul absolutului căutării.

2. Îngerii si luminile Cerului. Istorii ale dezvăluirii: alchimia islamică. Alchimia în viziunea lui Ibn Arabi.

3. Sufismul si originile sale. Povesti sufite – mistica noptii din miezul zilei. Mistica lui Sohrawardi.

4. După-amiezi tihnite – umbra luminoasă a poeziei. În ce fel, tainic sau fătis, ni se reprezintă adevărul etern prin cuvinte efemere. Bayazid Bastami – o mistică a poeziei.

5. Arhitectura lumii nevăzute si neauzite – câte ceva despre angelologiile zoroastriană, islamică si crestină. Cuvintele care coboară din cer: povesti concentrice despre sfintii uitati ai Islamului.

foto: Miniatura persana 

imagine preluata de aici: http://englishmediacoverage.blogspot.ro/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!