Români care au schimbat lumea: Nicolae Titulescu, diplomatul de geniu
 

Diplomaţia este acea artă care face posibilă convieţuirea internaţională. Nevoia specialiştilor e resimţită mai acut de ţările mici pentru că la masa tratativelor primează cel mai adesea forţa, nu dreptul. Din acest punct de vedere, România a fost, în prima jumătate a secolului XX, privilegiată căci din sânul ei a ieşit un diplomat care a impus nu numai concepte favorabile ţării sale, dar i se datorează o adevărată doctrină în spaţiul diplomatic internaţional. L-am numit pe Nicolae Titulescu.

Jurist, profesor universitar, el intră în 1913 în arena politică cu un discurs memorabil – “Politica României faţă de evenimentele din Balcani”. Mai bine de un sfert de secol, ca ministru de Finanţe şi mai ales ca diplomat (ministru la Londra), apoi ministru de Externe, N. Titulescu a fost un promotor al dreptului. Comitetul Naţional Român de la Paris (1919), Conferinţa cu privire la tratatul de pace cu Ungaria, Conferinţa privitoare la reparaţiile datorate de Germania după primul război mondial (1920), organizarea Micii Înţelegeri, Convenţia pentru definirea agresorului (1933), pacte şi înţelegeri între ţările balcanice – iată numai câteva manifestări internaţionale unde cuvântul lui s-a impus. Şi recunoaşterea deplină i-a venit din alegerea în două rânduri – fapt unic – ca preşedinte al Societăţii Naţiunior (1928). Ca ministru de Externe al României (1927-1928, 1932-1936) a promovat o politică activă, introducând în vocabularul diplomatic noţiuni făcute să dureze: “intangibilitatea şi spiritualizarea frontierelor”, “pacea nu se proclamă, pacea se cucereşte”.

Preşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale (Paris), membru al Curţii de arbitraj de la Haga, N. Titulescu rămâne o personalitate europeană de excepţie. A fost şansa României, ţară mică, înconjurată prea adesea de neprieteni, să dea un diplomat strălucit, a cărui operă poate constitui mereu un curs universitar perfect.

Titulescu, şi deopotrivă conaţionalii săi trăitori după al doilea război mondial, au avut un privilegiu: acela de a beneficia, prin munca titanică a lui George Potra, de înţelegerea plenară a creaţiei acestui „geniu”, cum l-a numit chiar exegetul său.

Vă aşteptăm sâmbătă 6 mai, ora 11.00, la Grand Hotel Continental la o discuţie cu doamna Georgeta Filitti despre Nicolae Titulescu. O cuprinzătoare expoziţie a lucrărilor mult regretatului George Potra consacrate diplomatului va întregi, neîndoios, imaginea acestui „tribun al păcii”, promotor ca nimeni altul al valorilor europene, cum e cunoscut N. Titulescu în analele internaţionale.

Fotografia de sus este preluata din acest articol:
http://www.rador.ro/2015/02/17/soarta-este-scuza-celor-slabi-si-opera-celor-tari-nicolae-titulescu/

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!