Români care au schimbat lumea: George Enescu, muzicianul inspirat
 

Ce program ai pe 7 iunie, seara? Vino cu noi să descoperi un palat şi o poveste, la o nouă întâlnire cu istoricul Georgeta Filitti. Vei afla lucruri inedite despre viaţa celebrului muzician George Enescu şi vei avea ocazia să vizitezi una dintre cele mai elegante clădiri de pe Calea Victoriei – Palatul Cantacuzino, astăzi Muzeul Naţional George Enescu.

În lumea internaţională a muzicii, vreme de jumătate de secol, când venea vorba de România, tuturor le venea în gând un nume – George Enescu. Lansat în adolescenţă, la Paris, în salonul muzical al Elenei Bibescu, întors în ţară şi protejat de regina Elisabeta, moldoveanul genial a urmat o carieră exemplară.

După 1907, toate evenimentele muzicale de prestigiu de la Bucureşti, în primul rând de la Ateneul Român, sunt legate de numele său. Compozitor şi interpret cu o disponibilitate inegalabilă pentru tălmăcirea compozitorilor clasici (Bach, Paganini, Haendel, Beethoven) ca şi a celor mai apropiaţi de vremea lui, mai ales Cesar Franck, George Enescu a fost în acelaşi timp de o generozitate unică. A cântat, în timpul primului război mondial în spitale sau pe front, a ajutat prizonieri, a făcut colecte pentru orga de la Ateneul Român.

Faima lui internaţională s-a exprimat, între altele, prin omagierea la BBC, în august 1940, de ziua lui, când s-a cântat o compoziţie a  sa. Opera Oedip, cu premiera în Franţa, amintirea de neşters lăsată în toate marile orchestre ale lumii, desăvârşirea atâtor violonişti – în primul rând a lui Yehudi Menuhin, graţie virtuţilor sale pedagogice, ca şi festivalul George Enescu de la Bucureşti au făcut din conaţionalul nostru un mesager fără seamăn al spiritului românesc.

Inscrie-te la acest atelier »

Newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informatii despre cele mai noi ateliere si evenimente!